Bussemaker tegen stoomcursussen

16 Februari 2017

Minister Bussemaker vindt speciale trainingen om door universitaire selectie heen te komen ‘zeer ongewenst.’

In december schreef de NOS dat steeds meer bedrijfjes stoomcursussen aanbieden, die VWO’ers moeten voorbereiden op de decentrale selectie bij de studie van hun keuze. Het bekendste voorbeeld is geneeskunde, maar Nederland telt bijna honderd bachelors met een numerus fixus; je komt op meer plekken niet zomaar binnen.

Onderwijsminister Jet Bussemaker (PvdA) vindt zulke selectietraining ‘zeer ongewenst’, zo schreef ze vorige week als antwoord op Kamervragen van haar partijgenote Amma Asante. ‘De voorbereiding op een selectieprocedure is een verantwoordelijkheid van het onderwijs.’ Het VWO moet kandidaat-studenten ondersteunen in hun voorbereiding, en de studie moet hen informeren over de inhoud van de selectieprocedure. ‘Gezamenlijk moet het onderwijs zich als taak stellen om de commerciële stoomcursussen overbodig te maken.’ Ze geeft de Erasmus Universiteit als voorbeeld van een instelling die dat al doet.

Overigens kwam er vorige week ook kritiek op de selectie aan de poort. Voordat die werd ingevoerd, werden de studenten uitsluitend geselecteerd op een combinatie van goede schoolcijfers en geluk. De nieuwe aanpak werkt eigenlijk niet zoveel beter, stelde promovenda Anouk Wouters van de Vrije Universiteit vast. Het uitvalpercentage en de resultaten bij geneeskunde zijn al best goed, namelijk. Ook concludeerde ze uit gesprekken met scholieren dat sommigen van hen zich af laten schrikken door de selectieprocedure, omdat ze denken er toch niet doorheen te komen. BB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

16 Februari 2017