Nieuws
Hoe verder met Humanities Campus?
De universiteit gaat 100 miljoen investeren in een nieuwe Humanities Campus. Maar de universiteit kampt nog wel met enkele dilemma’s, bleek maandag, na de laatste bijeenkomst van de Klankbordgroep Humanities Campus.
donderdag 9 februari 2017

Daarin overlegt de universiteit met omwonenden en andere belanghebbenden over de bouwplannen van de universiteit. 

Een van de uitdagingen, volgens universiteits-vicevoorzitter Willem te Beest, is ‘hoe we de continuïteit van onderzoek en onderwijs kunnen waarborgen, indien we niet eerst een nieuw centraal onderwijsgebouw kunnen bouwen alvorens we het Lipsius slopen.’

In het voorkeursplan van de universiteit zou op de huidige plek van het Lipsius een groot plein komen, en op de plek van de sociale huurwoningen daartegenover, een nieuw onderwijsgebouw. Maar de bewoners willen niet wijken, en woningcorporatie De Sleutels kondigde eind december aan niet meer mee te werken met de bouwplannen.

De universiteit wilde toen niet meteen reageren en verwees naar die laatste klankbordsessie, ‘waarin de universiteit, alle partijen gehoord hebbende, haar conclusies zal presenteren’.

Bewoners lieten alvast aan Mare weten ‘heel erg opgelucht’ te zijn. ‘Maar we zijn pas echt gerust, als de gemeente Leiden het heeft afgehamerd’, zei buurvrouw Giny Schoemaker toen.

Met de conclusies van afgelopen maandag stapt de universiteit echter nog niet meteen naar de gemeente. ‘Het campusmodel heeft en had onze voorkeur’, laat universiteitswoordvoerder Caroline van Overbeeke weten. Dat is het model waarin de woningen gesloopt zouden worden. ‘Maar nu moeten we toch terug naar de collegetafel, met alle input uit de klankbordgroep.

Volgende week staat het op de agenda van het college van bestuur van de universiteit.’ Pas later deze maand gaat een door het universiteitscollege vastgestelde rapportage richting de gemeente. MVW