Universitair protest tegen uitreisverbod

'Ik voel me geroepen om mijn stem te laten horen'

De eerste opiniepeilingen suggereren dat er meer Amerikanen vóór Trumps migratiestop zijn dan ertegen, maar die Amerikanen zijn ongelijk verdeeld. Universiteiten en hun medewerkers wezen op het belang van vrije uitwisseling van ideeën en personen voor de wetenschap.

Ook in de Amerikaanse hi-tech industrie spelen migranten een grote rol. Google-oprichter Sergey Brin vluchtte ooit uit Rusland, wijlen Apple-baas Steve Jobs was het kind van een Syrische vluchteling. Microsoft, Twitter en andere softwarebedrijven benadrukten onmiddellijk na het bekend worden van de executive order dat er nogal wat van hun personeelsleden onder de getroffen migranten zaten.

In Nederland verwierpen alle politieke partijen het nieuwe Amerikaanse beleid. Op eentje na: PVV-leider Geert Wilders nam het minister Koenders van Buitenlandse Zaken kwalijk dat hij niet ook de grenzen sloot. Onder de in Europa toegelaten Syriërs bleken immers ook mensen met terroristische plannen te zitten.

Woensdag rond het ter perse gaan van deze krant, was er een demonstratie gepland op het Malieveld in Den Haag. Onder de hashtag #HollandAgainstHate werd er geprotesteerd tegen de migratiestop.

Voor het Facebook-evenement hadden zich zo’n vijfduizend mensen aangemeld, en de organisatie verwacht ook de lijsttrekkers Alexander Pechtold, Jesse Klaver en Lodewijk Asscher.

Het Leidse University College in Den Haag riep studenten en medewerkers – tenminste: ‘degenen onder u die niet naar de diploma-uitreiking gaan’ – op om mee te demonstreren. Initiatiefnemer daarvan was bestuurskundige Caspar van den Berg van de Haagse faculteit FGGA.

‘De ontwikkelingen in de VS druisen zo erg in tegen waar wij als universiteit voor staan. Je kan dan kiezen om het te laten passeren, of je kan je stem als wetenschapper laten horen.’

Hij benadrukt dat de universiteit zelf geen partij is, al verzorgt de Haagse communicatie-afdeling protestbordjes ( “ACADEMICS AGAINST BIGOTRY SINCE 1575”) voor wie ze wil.

‘Het Amerikaanse beleid van intolerantie en alternative facts raakt ook aan wetenschappelijke waarden. De Leidse universiteit heeft een traditie van verzet tegen onderdrukking, die via Cleveringa teruggaat tot de oprichting. Als je deel uitmaakt van de Leidse academische gemeenschap, hoor je je te realiseren dat dat een verworvenheid is die we hier hebben. Ik voel me geroepen om mijn stem te laten horen.’

Zie ook: Dit raakt ons allemaal

Deel dit bericht:

Voorpagina

Dit raakt ons allemaal

Het plotselinge Amerikaanse inreisverbod brengt ook Leidse wetenschappers in verwarring. …

Achtergrond

Oertaal

Waar komt het Nederlands vandaan? Dat is de titel van de lezing waarmee universitair …

Wetenschap

Studentenleven

Nieuws

English page