Student niet klaar voor baan

Universiteit doet te weinig aan voorlichting
Vincent Bongers
2 Februari 2017

Studenten vinden dat ze niet goed voorbereid worden op de arbeidsmarkt. De universiteit neemt maatregelen om ze beter te helpen.

Bij negentien bachelor- en masterstudies gaan pilots van start om studenten te informeren over het vinden van een baan.

Uit diverse enquêtes blijkt dat Leidse studenten hun opleiding tekort vinden schieten als het gaat om het klaarstomen voor een baan. Volgens cijfers van universiteitskoepel VSNU doen alumni van de universiteit er langer over om hun eerste baan te vinden dan afgestudeerden van de hogeschool.

‘Van studenten mag verwacht worden dat ze verantwoordelijkheid ten aanzien van hun loopbaanvoorbereiding nemen en op dit gebied zelf inzet tonen. Dat gebeurt niet voldoende. Maar de universiteit doet nog te weinig om deze voorbereiding te stimuleren,’ schrijft vice-rectormagnificus Hester Bijl over het ‘project arbeidsmarktvoorbereiding’ dat de universiteit heeft opgezet.

De universiteit leidt studenten vaak nog op klassieke wijze op tot wetenschapper, aldus het plan. En dat botst met de eisen van een steeds complexere arbeidsmarkt. Een wereld met internationale concurrentie, technologische veranderingen en minder baanzekerheid eist van werknemers dat zij zich duidelijker en vaker profileren. En dat leer je niet goed genoeg op de universiteit.

De universiteit maakte een lijst van knelpunten. Opvallend is dat banenmarkten lang niet altijd effectief zijn. Studenten weten vaak nog niet wat ze precies willen en het aanbod van werkgevers is soms eenzijdig.

Dus zijn er plannen bedacht om studenten beter te ondersteunen. Bij negentien opleidingen wordt een speciaal programma gemaakt waarin aandacht is voor de ‘21st century skills’ die de student nodig heeft om te slagen op de arbeidsmarkt. Studenten krijgen ook de kans om die vaardigheden verder te ontwikkelen. Verder wordt er informatie gegeven over een scala aan beroepsmogelijkheden. Zo krijgen studenten inzicht in ‘de ideale route’ naar een baan, is de hoop.

De universiteit gaat ook het alumnionderzoek verbeteren om zo een beter beeld te krijgen van de arbeidsmarkt. Ook wordt de online informatievoorziening over werk, stage en carrière verbeterd.

Ook gaan werkgevers, studieverenigingen en de universiteit samen een netwerk opbouwen om zo de aansluiting van studies op de arbeidsmarkt te verbeteren.

Voor het hele project trekt de universiteit bijna drie ton uit.

Deel dit bericht: