Frutti di Mare: Jezelf dronken pongen duurt lang

Foto Taco van der Eb

‘Ssshh!’ sist Joep Rovers, lid van de Barcommissie van LSV Catena. Opperste concentratie is vereist, waarschuwt hij, terwijl hij met zijn teamgenoten tegenover een ander team staat, met tussen hen in een tafel vol bekers bier.
Vrijdag hield de studentenvereniging een beerpong-toernooi. Romilda van Buuringen (20, biologie) zit bij de activiteitencommissie en legt uit.

‘Aan elke kant van de tafel heeft een team tien bekers bier, opgesteld in een driehoek. Om de beurt proberen de teams een pingpongballetje in een van de bekers te gooien. De elleboog moet achter de tafel blijven, en als het balletje stuitert, mag je hem wegslaan. Zit ‘ie erin, dan moet de tegenstander het biertje drinken. Het team bij wie de bierglazen als eerste leeg zijn, heeft verloren.’ Niet-drinkers kunnen ook mee doen: dan drinkt een teamgenoot het bier op.

De prijs: een gouden trofee, van plastic. ‘Maar het gaat niet echt om de prijs’, zegt organisator en bedenker Maxime Kok (19, culturele antropologie). ‘Het is vooral voor de lol.’ Hij bedacht het toernooi vorig jaar, en doet het dit jaar voor het eerst. ‘Maximaal acht teams, en dat liep snel vol.’

Tijdens het toernooi treedt Van Buuringen vooral op als scheidsrechter. ‘Als het balletje terugrolt, mogen we dan opnieuw gooien?’ vraagt een hoopvol team. Dat mag niet. Het team stuitert het feloranje pingpongballetje teleurgesteld over de tafel naar hun tegenstander.

Rovers wordt met zijn team uitgeschakeld. Een paar minuten later staat hij met een nieuwe teamgenoot, Rik Bussink, toch weer aan tafel. ‘Mijn teamgenoten zijn afgehaakt’, legt Bussink uit. ‘Die bleven thuis op de bank zitten, geloof ik.’

Hij heeft een vriend met wie hij dit vaak doet. ‘Ik heb hem een laken gegeven waarop ik een beerpong-opstelling heb getekend. Kan hij thuis oefenen.’ Rovers vind het gewoon leuk. ‘Het is goedkoop bier: een pitcher voor een euro’.

Hun teamnaam: Team ‘Gaf op bij dringo.’ Dringo? Bussink: ‘Dat is lingo, maar dan met drank.’
Ze staan tegenover Team Subtiel Brak. ‘Omdat we gisteren alvast hebben geoefend’, verklaart Justin Schut (30, afgestudeerd media technology) de naam. Hij raakt drie bekers achter elkaar. ‘Ik gooi best wel vlak. Soms voel ik al van tevoren dat ‘ie verkeerd gaat. Dan maakt het balletje een soort spin.’ Bussink gooit liever met een boogje. ‘Anders ketst het af op de rand.’

‘Het gaat wel langzaam’, verzucht een teamlid van Subtiel Brak. ‘Normaal doe je dit ook aan het einde van de avond, en dan heb je al veel bier op. Het is geen manier om snel dronken te worden.’

Deel dit bericht:

Voorpagina

Dit raakt ons allemaal

Het plotselinge Amerikaanse inreisverbod brengt ook Leidse wetenschappers in verwarring. …

Achtergrond

Oertaal

Waar komt het Nederlands vandaan? Dat is de titel van de lezing waarmee universitair …

Wetenschap

Studentenleven

Nieuws

English page