Nieuws
Archeologie moet reserves aanspreken
Het kostte de faculteit Archeologie moeite om de begroting sluitend te krijgen. De faculteit ‘moet elk dubbeltje omkeren’, en put uit de reserves.
donderdag 2 februari 2017

Door Anoushka Kloosterman Dit zei Kees Pafort, de financiële man van het faculteitsbestuur, tijdens de faculteitsraadvergadering. Het financiële vooruitzicht is ‘over het algemeen goed’, maar de opleiding heeft te kampen met ‘kortingen die hun weerga niet kennen.’ De faculteit krijgt de begroting niet sluitend, en dekt het tekort met de reserves.

‘Vanaf het najaar 2016 zijn we anders gaan begroten, en meer op de kleintjes gaan letten’, zegt hij. ‘We hebben gekeken hoe het personeelsbestand is opgebouwd. Dat vormt bij Archeologie een groot deel van de begroting. Met bezuinigingen van vijf tot tien procent was het niet rond te krijgen. Ook niet in 2018. Dat tekort komt uit de reserves’. Dit betekent dat Archeologie onder de minimale hoeveelheid reserves komt te zitten die in elke begroting verplicht is.

‘We kunnen nu wel doorfunctioneren’, zegt Pafort. ‘Maar Archeologie heeft ook ambities, en daar is geld voor nodig. Dat is er niet’. Het college van bestuur heeft de faculteit wel 290.000 euro extra budget toegekend. Maar ‘elk dubbeltje zal omgedraaid moeten worden’, aldus Pafort.

Archeologie heeft veel plannen op het gebied van onderwijsvernieuwing, en deze zullen ‘van binnenuit georganiseerd moeten worden’. De belangrijkste verandering is hierbij dat de 21 verschillende masterspecialisaties ondergebracht worden in vier tracks. Er komt ook een professionele master, die de arbeidsmarktperspectieven van studenten zou moeten verbeteren.