Trump opent aanval op wetenschap

26 Januari 2017

Het Trump-regime bevroor dinsdag de activiteiten van het Environmental Protection Agency, en verbood de medewerkers om daarover te praten.

Het United States Environmental Protection Agency (EPA) gaat over het milieu in de Verenigde Staten. Ze maken regelgeving, controleren op de naleving daarvan. Ze doen zelf wetenschappelijk onderzoek en betalen anderen om dat voor hen te doen. Er werken meer dan vijftienduizend mensen, waarvan ongeveer de helft als onderzoeker.
De nieuwe Amerikaanse president Trump heeft altijd al aangegeven dat hij het bureau als een obstakel voor de bedrijvigheid ziet. Hij wil Republikein Scott Pruitt – die meerdere rechtszaken tegen de EPA begon, als hoofd van het bureau benoemen. 

Als het eenmaal zover is, zal EPA flink op de schop gaan, en in afwachting daarvan ging het bureau dinsdag op slot. ‘Het nieuwe bestuur heeft gevraagd om alle contracten en beursuitreikingen per direct tijdelijk te staken. Tot we meer duidelijkheid hebben gekregen, vallen ook werkopdrachten daaronder.’ 

De mail met deze opdracht moest gelekt worden naar de kranten, want er kwam ook een verbod om te praten op sociale en gewone media. Niet alleen over de bevriezing van hun werk, maar over alles: geen persberichten over hun onderzoek, geen blogs over hun resultaten; al geplande lezingen en webinars mogen ze niet meer publiekelijk aankondigen. 

Onduidelijk is hoelang de bevriezing van het bureau blijft duren: een persvoorlichter verklaarde tegenover de Washington Post dat het bekijken van alle beurzen en contracten vrijdagavond wel gedaan zou moeten zijn. Dat betekent niet dat het daarna weer business as usual wordt: waarschijnlijker blijft de boel op slot totdat Pruitt benoemd is. Daar moet de Amerikaanse Senaat nog mee instemmen. BB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

26 Januari 2017