Minder hbo?ers naar universiteit

26 Januari 2017

Het aantal hbo’ers dat uiteindelijk een masteropleiding aan de universiteit volgt is drastisch afgenomen. Dat schrijft dagblad Trouw.

Volgens berekeningen van de Inspectie van het Onderwijs is in tien jaar tijd het aantal studenten dat van hbo doorstroomt naar een universiteitsmaster met een derde afgenomen.

Minister Bussemaker van Onderwijs zegt zich in te zetten om de drempel voor toegang tot het hoger onderwijs zo laag mogelijk te houden. In de praktijk is het juist moeilijker geworden om door te studeren. En die mogelijkheid was nu bij uitstek een kenmerk van het Nederlandse systeem.

Er zijn allerlei maatregelen ingevoerd die obstakels opwerpen voor studenten die door willen leren, aldus Trouw. Het belangrijkste probleem zijn de schakeltrajecten of premasters voor hbo’ers om toegang tot de universiteit te krijgen. Dit soort programma’s werden tot 2010 nog door Den Haag betaald. Sinds 2013 mogen opleidingen hoger collegegeld vragen voor schakeltrajecten: anderhalf keer zoveel als het normale collegegeld.

De Tweede Kamer regelde vervolgens wel dat deze studenten niet alles zelf hoeven te betalen, maar dat had weer als gevolg dat universiteiten selectie-eisen gingen stellen. Want het ministerie maakt pas geld over als de masteropleiding is afgerond. De studenten vormen dus een extra financieel risico voor universiteiten.

Daar komt nog bij dat deze groep vaak als contractstudent wordt ingeschreven. Dat betekent dat ze, voor zover dat nog van toepassing is, geen studiefinanciering krijgen.

Studentenvakbond LSVb noemt het niet bekostigen van premasters ‘funest voor de emancipatiefunctie in hoger onderwijs’ en roept het ministerie op tot actie. Overigens is ook universiteitenkoepel VSNU niet tevreden over hoe de schakeltrajecten nu zijn geregeld.

VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

26 Januari 2017