Nieuws
Hogere boete uitgesteld
Voorlopig wordt de boete voor studenten die hun OV-studentenkaart niet op tijd stopzetten niet verhoogd. Dat schreef minister Bussemaker vorige week in een brief aan de Eerste Kamer.
donderdag 26 januari 2017

Wie klaar is met studeren en zijn of haar studenten-OV niet zelf op tijd stopzet, krijgt momenteel al een boete van 97 euro per halve maand. In collegejaar 2014-2015 betaalden zo’n 120.000 oud-studenten daarom bij elkaar zo’n 56 miljoen euro aan boetes. Sommige studenten zouden expres een boete verkiezen boven hun nog hogere reiskosten. Een wetsvoorstel waarin de boete vanaf januari 2018 verhoogd zou worden naar 150 euro per halve maand, was sinds 20 december al door de Tweede Kamer, maar daarbij waren ook een aantal moties aangenomen.

Zo moesten studenten beter geïnformeerd worden, en het stopzetten zou eenvoudiger moeten. Volgens minister Bussemaker van Onderwijs is het niet zeker dat voor 1 januari 2018 aan alle voorwaarden voldaan kan worden. Voor de uitvoerbaarheid van de motie van Pieter Duisenberg (VVD) en Michel Rog (CDA), die aansturen op automatische stopzetting van het studentenreisproduct, is bijvoorbeeld een aanpassing van de huidige Wet studiefinanciering 2000 nodig, om de privacy van OV-kaarthouders te borgen. Daarom vraagt ze de Eerste Kamer in de brief ‘het huidige wetsvoorstel aan te houden’. Van uitstel komt geen afstel: de minister zal ‘op een zo kort mogelijke termijn’ met een aangepaste inwerkingtredingsdatum komen.

MvW