Nieuws
Natuurbezoek
Echte cijfers hebben ze niet, maar het valt natuurorganisaties al jaren op dat er vooral witte Nederlanders naar hun terreinen komen. Waarom zijn er zo weinig migranten? Een groep onderzoekers, waaronder Jan Boersema van het Leidse Centrum voor Milieuwetenschappen, ging het eens vragen.
donderdag 19 januari 2017

Ze ondervroegen Nederlanders van Turkse of Chinese komaf, allen inwoners van het door mooie en diverse natuur omgeven Arnhem. De resultaten zijn na te lezen in vaktijdschrift Leisure Science.

De voornaamste conclusie: staar je niet te veel blind op iemands afkomst. In één zo’n groep zitten verschillen, en het natuurbezoekgedrag van een Chinees met kleine kindjes lijkt misschien wel meer op dat van autochtone Nederlandse jonge ouders dan op dat van twintigers die zijn afkomst wel delen. Wel opvallend: zowel de Turken als de Chinezen zien de natuur als een plaats om te eten: barbecueën, picknicken of bessen en nootjes verzamelen. Turken zien dat als iets typisch Turks, de Chinezen vinden dat juist iets heel Chinees om te doen.