Buren wijken niet voor Humanities Campus

Woningcorporatie niet akkoord met bouwplannen universiteit

22 December 2016

De bewoners van de 58 sociale huurwoningen tegenover het Lipsius willen niet weg voor de bouw van een nieuwe Humanities Campus op die locatie. Woningcorporatie De Sleutels heeft haar medewerking aan de bouwplannen van de universiteit gestopt.

Dat meldt het Leidsch Dagblad. De Universiteit Leiden wil al langer een grote Humanities Campus bouwen, waarvoor de woningen en het Lipsiusgebouw gesloopt zouden moeten worden. Op de plek van het Lipsius komt in het voorkeursplan een plein en op de plek van de appartementen een nieuw onderwijsgebouw. Terwijl de onderhandelingen nog bezig waren, werd het afgelopen jaar al druk nagedacht over de indeling van de nieuwe campus. Vanuit de universiteit klonken bovendien positieve geluiden over de gesprekken met de bewoners, iets dat de bewonerscommissie zelf overigens nuanceerde.

Woningcorporatie De Sleutels wilde alleen akkoord gaan als uiteindelijk 70 procent van de bewoners zou instemmen met een verhuizing. Uit een eigen telling van de bewoners bleek een jaar geleden dat 91 procent tegen de sloop en een verhuizing naar de Paviusstraat was, die toen als alternatieve woonplek werd genoemd. Onlangs werd daarvoor ook de huidige locatie van Plexus geopperd, meer in de binnenstad.

Of en hoe de bouwplannen nu aangepast zullen worden, is nog niet bekend. De universiteit wil daar nog niet op reageren. Een buurvrouw die vorig jaar op een bewonersavond zei te vrezen dat de universiteit haar zin toch wel krijgt, desnoods door onteigening, werd door Michel Leenders, vastgoeddirecteur van de universiteit, in elk geval verzekerd: ‘Die instrumenten zullen niet gebruikt worden.’

Deel dit bericht: