Roosevelt wordt Leids

15 December 2016

De Universiteit Leiden tekent vrijdag een overeenkomst met het Roosevelt Study Centre (RSC) in Middelburg, Zeeland.

De overeenkomst betekent een doorstart voor RSC, dat dreigde ten onder te gaan. Door samen te werken kan het instituut voort blijven bestaan, al dan wel onder de naam Roosevelt Institute of American Studies (RIAS).

Het RSC is sinds 2012 geen instituut meer van de Koninklijke Nederlandse Academie der Wetenschappen (KNAW), en verloor daardoor een groot deel van de subsidie. De subsidies van Provincie Zeeland en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, waren niet voldoende om de kosten te dekken, meldt RSC in een persbericht. Door de samenwerking met Leiden kan het toch blijven bestaan.

De samenwerking betekent wel dat er veranderingen komen in het instituut. Behalve de nieuwe naam, wordt het meer een graduate school voor Amerikanistiek. Er komt plek voor vier of vijf PhD-studenten, die daar onderzoek kunnen doen. Daarnaast zal er bachelor- en masteronderwijs worden gegeven. Ook vertrekt de huidige directeur, Kees van Minnen, na dertig jaar dienst. In de Provinciale Zeeuwse Courant zegt Wim van den Doel, voorzitter van de raad van toezicht, dat het ‘financieel niet haalbaar was om hem te behouden’.

AK

Deel dit bericht: