Columns & opinie
Opinie: Weg met het betuttelfetisjisme
De wens om Leiden vuurwerkvrij te maken is onzinnig, betogen Max Magnée en Kees Verhoog. ‘Laten we stoppen met deze regelneverij.’
donderdag 15 december 2016

December was altijd de maand van Sinterklaas, vuurwerk en oliebollen, maar is sinds enkele jaren gekaapt door een groepje zuurpruimen en hun kleinburgerlijk geklaag.

Na het aanvallen van een kinderfeest vormt ook sinds kort het gemiep over vuurwerk een verplicht nummertje. Hoe lang duurt het nog voordat deze betuttelfetisjisten de aanval openen op onze vette, maar o-zo-lekkere oliebollen?

Er zijn partijen in de Leidse gemeenteraad die streven naar een volledig vuurwerkvrije stad. Waarom dringt het nou nooit bij de regelneven van links tot rechts door dat dit soort repressie en verboden niet werken.

Waarom dan geen verbod op vette producten zoals oliebollen? Hart- en vaatziekten leiden immers tot meer slachtoffers dan die paar sterretjes en rotjes met de jaarwisseling. Deze weg moeten we niet op.

Dat zelfs politievakbond ACP tegen een algeheel verbod op vuurwerk is geeft te denken. Een verbod zou alleen maar leiden tot meer illegaal vuurwerk. Als iets illegaal is wordt het immers veel spannender. Illegaal vuurwerk levert een veel grotere kans op schade dan het reguliere vuurwerk. Het verbieden van vuurwerk werkt dus alleen maar averechts. Aldus ACP.

Het argument dat de betuttelfetisjisten altijd ter tafel brengen is dat een vuurwerkverbod alle overlast oplost. Dit bekt natuurlijk lekker, maar de feiten liggen anders.

De overlast wordt veroorzaakt door een kleine groep onruststokers, die heus wel weer andere manieren vinden om ons feest te verzieken. Met een vuurwerkverbod bestrijd je een symptoom en niet het dieperliggende probleem. Willen we ons echt alles laten afnemen door dit groepje onruststokers?

Kijk naar een stad als Parijs. Hier geldt een algemeen vuurwerkverbod, maar daarmee is de overlast nog niet weg. Integendeel. Resultaat van het verbod en daarmee het illegaal vuurwerk tijdens nieuwjaarsnacht 2015: 3 doden, 1.067 auto’s in brand en 53.000 agenten nodig om de orde hand te haven. Dit lijkt ons onnodige schade die meer goed doet dan kwaad.

Afgelopen jaar is er voor 65 miljoen euro aan vuurwerk verkocht, oftewel; de overheid heeft ruim 13,5 miljoen euro aan btw binnengeharkt. Het alternatief is de oh zo befaamde en fantastische vuurwerkshow. Wie mag daarvoor betalen? U raadt het waarschijnlijk al: u.

Jazeker, uiteindelijk betaalt u dus alsnog zelf voor een vuurwerkshow die u helemaal niet nodig heeft. Buurman Henk schiet immers al zijn hele vakantietoeslag de lucht in. De kosten voor ordehandhaving blijven of worden zelfs hoger omdat er in de hele stad moet worden gecontroleerd of het verbod wordt nageleefd. Bovendien is het illegale vuurwerk in staat grove schade aan te richten aan publieke goederen waardoor u de portemonnee weer kunt trekken.

Wij willen terug naar het Nederland van vroeger, waar we niet als kleine kinderen, maar als volwassen burgers worden behandeld. Laten we onze stad ontzetten van deze regelneverij. Een stad moet kunnen stinken, er moet worden geleefd. Dat geldt zeker voor Leiden, immers ‘bolwerk van vrijheid’. Daarom luidt onze nieuwjaarswens: weg met het betuttelfetisjisme!

Max Magnée is persvoorlichter en Kees Verhoog is oud-voorzitter van de Leidse afdeling van de Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie