Studentenleven
Geen commentaar: Klaarstoomcursus
donderdag 15 december 2016

‘Hey! Let op je houding!’, maant een strenge docent in een witte doktersjas. ‘En zorg dat je kleding piekfijn in orde is. Die das zit niet goed, dat kan ik hiervandaan al zien. Zo kom je nooit binnen.

‘En jij daar. Ja, jij in de hoek. Wat betekent ‘discombobulated’* eigenlijk? Gebruik het woord eens in een zin. En vanmiddag duiken we op de nodige wiskunde en biologie.

En laten we al een voorschot nemen op correcte bedside manners, we doen een rollenspel. Nee, nee, nee. Hier gaat het al gelijk fout. Je moet de patiënt altijd serieus nemen. Dus niet in lachen uitbarsten als iemand met overgewicht klaagt over kortademigheid.’

Mogelijk verloopt een cursusdag voor scholieren die in Leiden geneeskunde willen studeren wel zo. In ieder geval zijn er talloze mogelijkheden voor aankomende studenten om zich te preparen op de strenge selectie.

Allerlei bedrijfjes bieden stoomcursussen aan, blijkt uit een onderzoek van de NOS. Vooral om scholieren een grotere kans te geven om de slag bij geneeskunde te overleven, maar er wordt ook hulp geboden voor de selectie bij andere studies met een fixus.

De prijzen van de hulpdiensten lopen uiteen van 45 euro voor een adviessessie, tot 425 euro voor een tweedaagse cursus – de lunch is dan wel inbegrepen.

Al deze ondernemers floreren omdat selectie steeds belangrijker wordt. Minister Bussemaker van Onderwijs bedacht dat het maar eens afgelopen moest zijn met dat suffe geloot voor een plekje. Voer een andere vorm van selectie in zodat de juiste student bij de juiste studie terechtkomt, was haar idee. De minister heeft dan toch ook geen bezwaar tegen de opkomst van de stoomcursussen?

Maar, oh, jee. Jet vindt de eerste hulp bij selectie ‘ongewenst’. Er dreigt alweer een enorme tweedeling in de maatschappij, krokodillentraant ze. Rijke ballen kunnen een cursus betalen, arme sloebers niet, en dat is niet eerlijk.

Maar, wacht eens even. Was Bussemaker nou niet de specialist in het opwerpen van drempels in het hoger onderwijs? Bijvoorbeeld door het leenstelsel in te voeren?

Eh, ja.

En is zij niet de vurige voorvechtster van excellentie?

Zeker. Zijn er eindelijk door haar zo gewenste competente rebellen die hun geld omzetten in kennis, is het weer niet goed. In plaats van ‘hup handelsgeest hup’ te juichen, baalt er zelfs van ‘dat ze bedrijven niet kan verbieden een selectietraining te ontwikkelen’. 

Ze vindt dat de universiteiten zelf de scholieren moeten helpen en cursusdagen organiseren om de aankomende studenten te drillen. Zo kennen we de minister weer. Schuif die rekening maar door.

Dat klinkt de universiteiten bekend in de oren. Want exact hetzelfde gebeurt er nu met het studievoorschot. Academies werken zich in de rode cijfers om het onderwijs te intensiveren, en moeten maar afwachten of ze dat geld terugkrijgen uit Den Haag.

Want na de verkiezingen en formatie is Bussemaker waarschijnlijk verdwenen. Tenzij de PvdA nog gereanimeerd wordt, maar dat zit vast niet in het selectiecursuspakket.

* betekent zoiets als ‘in de war brengen’: The entire

academic community is discombobulated by

Bussemaker’s policies.

Vincent Bongers