Frutti di Mare: Pubquizen tegen de professoren

Foto Taco van der Eb

‘Sorry’, zegt quizmaster Ralf Boland tegen het propvolle restaurant in het Gorlaeus Laboratorium. ‘Dit volgende nummer kan grof zijn.’ Hij drukt op de knop. ‘Ameri-i-i-caaa…’ galmt de muziek vanuit de speakers door de zaal. De helft van de veertig pubquiz-teams herkent het meteen. ‘America! Fuck yeah!’ juichen ze mee.

Het team Unicorns on LSD van internationale studenten - niet uit Amerika - kijkt stomverbaasd. Ze hebben geen idee bij welke film dit nummer hoort. ‘Was het van Team America?’ vragen ze als de ronde voorbij is. Dat klopt. ‘Toch goed dus! Nee. Nog nooit gezien.’

De teams deden vrijdag mee aan de ‘Beat the Professor-Pubquiz’ op de bètafaculteit. Veertig teams van maximaal vijf personen zitten aan ronde tafeltjes. Sommigen zijn verkleed, met nepsnorren, badjassen, gouden capes of kartonnen hoedjes. Vrijwilligers lopen rond met frisdrank en pitchers bier. Het gros is bètastudent. Een stuk of vijftien doen een PhD. En er zijn welgeteld vier professoren.

Team Zeezout bestaat uit vijf studenten. Ze hebben badjassen aangedaan en petten achterstevoren opgezet. Het gaat wel goed, zeggen ze. Vorig jaar deden ze ook mee, maar dan apart. Ze zaten samen in een commissie en besloten samen mee te doen. ‘We zijn gewoon de coolste mensen’, zegt Michiel Christiaansen (biofarmaceutische wetenschappen). Ze heten Team Zeezout omdat ze de week ervoor met zijn allen op het gelijknamige feestje in Gebr. de Nobel waren.

‘Hoeveel regionen heeft een dartboard?’ vraagt Boland. De vraag levert verwarring op. De zaal murmelt. Wat bedoelt hij met een regio? ‘Als je een dartpijltje gooit, en je krijgt punten, is het een regio’, verduidelijkt de presentator.

Hoogleraar moleculaire biotechnologie Gilles van Wezel was al begonnen met het uittekenen van een dartboard, zegt hij. Zo rekende hij uit dat het 82 regionen heeft. ‘Maar mijn teamgenoten hadden het allang opgeschreven. Ze hebben me dit voor niks laten doen.’

‘Ik verlies dit altijd van mijn aio’s of studenten’, zegt Van Wezel. Team Zonder Fokkes bestaat uit hem, Ionica Smeets (hoogleraar wetenschapscommunicatie), Annemarie Meijer (hoogleraar immunologie), universitair docent Marcel Schaaf en postdoc Michiel van der Vaart.

‘We zitten veel te veel te discussiëren’, zegt Smeets. Ze wijst op een tekening van een molecuulformule die Van Wezel maakte bij de vraag waar de structuur C17H21NO4 voor staat. Antwoord: cocaïne. ‘Wij zaten te debatteren waar de methyl nou moest… we hadden hem wel fout’, lacht ze. Ze maakt zich geen zorgen. ‘We hebben nu vier rondes gehad, en we hebben 36 punten. Dat is toch een negen.’

Team Walter en Thom zijn met zijn tweeën het kleinst. ‘Het gaat heel slecht’, zegt Thom Beeren (moleculaire biologie) met een grijns. Eigenlijk zijn ze het grootste team, legt Walter van der Does (afgestudeerd) uit. ‘Zo groot, dat we moesten opsplitsen. De rest zit aan de andere kant van de zaal.’ ‘Van de muziekronde wisten we er misschien twee’, zegt Beeren. De plaatjesronde, waarbij ze logo’s moesten identificeren, ging wel weer makkelijk. Alleen het rode V-vormige logo van Tesla konden ze niet plaatsen.

Team Dino, met daarin Van Wezels PhD-studenten, wint uiteindelijk de quiz, met 70,5 punten van de 80. De prijs: een universitaire koffiebeker, kerstkransjes en een fles champagne.

Anoushka Kloosterman

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Kuise seks

Marlisa den Hartog (24) won de Volkskrant-IISG-scriptieprijs voor haar onderzoek naar …

Nieuws

Boerhaave keert terug

Het archief van de beroemde Leidse geneeskundehoogleraar Herman Boerhaave (1668-1738) …

Roosevelt wordt Leids

De Universiteit Leiden tekent vrijdag een overeenkomst met het Roosevelt Study Centre …

'Beboet huisjesmelkers'

Boetes moeten huisjesmelkers afschrikken om buitensporige huurprijzen te vragen. Nu is …

English page

A thousand times: NO!

Egyptian-Lebanese artist and PhD student Bahia Shehab (1977) took to the streets of Cairo …