'Beboet huisjesmelkers'

15 December 2016

Boetes moeten huisjesmelkers afschrikken om buitensporige huurprijzen te vragen. Nu is dat nog niet mogelijk, maar dat gaat veranderen, als het aan twee Kamerleden van de PvdA en de VVD ligt.

Kamerleden Albert de Vries (PvdA) en Roald van der Linde (VVD) dienden afgelopen maandag een motie in om de zogenaamde Veegwet wonen ‘te voorzien van een concreet voorstel’ om de praktijken van ‘bonafide verhuurders’ tegen te gaan. Daarbij suggereren ze ‘financiële prikkels, zoals bestuurlijke boetes’. De Veegwet wonen is een voorstel dat sowieso al andere aspecten van verschillende wetten zou veranderen, zoals de Huisvestingswet, de Wet op de huurtoeslag en de Woningwet.

Er bestaat al een puntensysteem om een maximale huurprijs te bepalen, op basis van woningoppervlakte en de aanwezigheid van bepaalde voorzieningen. Huurders kunnen hier de zogenaamde huurprijscheck doen, om te kijken of hun huisbaas zich daaraan houdt. Het systeem geldt niet voor woningen uit de vrije sector. Bovendien zou er niet zoveel te doen zijn aan verhuurders die het systeem omzeilen. Bewoners kunnen naar de huurcommissie stappen, die het te veel betaalde bedrag kan terugvorderen.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) liet al weten te hopen dat minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst de motie snel uitvoert.

MVW

Deel dit bericht: