Minder studenten fiscaal recht

8 December 2016

Er komt minder ruimte voor tweede- en derdejaars studenten Fiscaal Recht. De Universiteit stelt vanaf het collegejaar 2018-2019 een maximumcapaciteit in van 125 studenten ingesteld, plus vijf plekken voor deeltijd. Hetzelfde voor het tweede en derde jaar.

De opleiding heeft moeite de grote zijinstroom in het tweede en derde jaar te handhaven, zegt Peter van Es, portefeuillehouder Onderwijs van de rechtenfaculteit.

Door de beperking wordt de bachelor Fiscaal Recht nu een selectieopleiding. Dat wil zeggen dat aankomende studenten zich nu via een traject geselecteerd worden. Daar zullen weinig eerstejaars problemen aan ondervinden, zegt Van Es. Afgegaan op vorige jaren, haalt de opleiding dat aantal aanmeldingen niet. ‘We hadden al een numerus fixus van 85. Wij verwachten eigenlijk niet dat we die 125 gaan halen’.

Waarom dan toch selecteren? De capaciteitsbeperking heeft vooral invloed op studenten die in het tweede jaar van de opleiding willen instromen, of losse vakken willen volgen. ‘Het is bij fiscaal recht zo dat heel veel studenten het erbij doen, als tweede studie, of derde. Dat zorgt voor veel onvoorspelbaarheid. Dan zitten er opeens grote aantallen studenten bij bepaalde vakken. Daar willen we enige controle op. En om dat te mogen doen, moeten we volgens de wet ook in het eerste jaar selecteren’.

Daarnaast is een kleine vakgroep, die moeite heeft met het aantrekken van docenten, erkent Van Es. ‘We willen graag gepromoveerde docenten, maar veel fiscaal juristen trekken naar de praktijk toe, naar het bedrijfslezen. Dus er zijn weleens vacatures. Die worden dan wel weer opgevuld, maar het gaat niet zo makkelijk als bij andere afdelingen. En we willen met de mensen die we hebben een fatsoenlijk aantal studenten kunnen opleiden. Een studentenstop is het zeker niet, maar er zit in het tweede en derde jaar nu wel een limiet op de onbeperkte instroom.’ AK

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

8 December 2016