Boerhaave-baby

8 December 2016

Een zeemleren oefenpop in de collectie van Museum Boerhaave blijkt menselijke botten te bevatten. De pop werd in de achttiende eeuw gebruikt om verloskundigen op te leiden, en bestaat uit een nagemaakte vrouwenromp met een babypop erin.

De voorloper van het Leids Universitair Medisch Centrum, het Academisch Ziekenhuis Leiden, schonk de pop in 1970 aan het museum. Iedereen nam altijd aan dat het bekken van de vrouw van hout was, maar bij de restauratie bleek dat het om menselijk bot ging.

De pop ging de CT-scanner van het LUMC in, en daar bleek dat de vrouwenromp echte bekkenbotten bevat. Er zit één ruggenwervel in, de onderste; de rest van de wervelkolom is wel van hout. De babypop is ook van echte baby gemaakt: er zit een vrijwel volledig skeletje in verwerkt.

De conservatoren van Boerhaave vermoeden dat de oefenpop gemaakt is door de Leidse arts Gottlieb Salomon (1774-1865), maar eerst willen ze het botweefsel en het gebruikte textiel analyseren om te zien of de datering daarvan overeenkomt met hun vermoeden. De pop is dus nog even niet te zien, maar dat maakt niet uit want het museum is dicht. In november volgend jaar moet Museum Boerhaave weer open gaan, en is er voor deze verloskunde-pop een plekje in de expositie.

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

8 December 2016