Column: Opwarmen

Bij ons in de fusie is het altijd kerst. Lichtslingers verlichten de kamer het hele jaar door en ‘Last Christmas’ van Wham! is hier verre van seizoensgebonden.

Eigenlijk vind ik dat wel fijn. De meeste mensen verlangen namelijk de hele winter lang naar het moment dat de blaadjes de bomen weer sieren, maar in de zomer verlang ik regelmatig naar de tijd dat we de kerstboom mogen versieren.

Ik moet wel toegeven dat buitenkomen in deze tijd van het jaar niet echt bepaald een pretje is. Een retourtje supermarkt is namelijk al gauw vergelijkbaar met een poolexpeditie. Helaas zonder uitzicht op pinguïns, maar toch heeft het iets.

Thuiskomen voelt gewoon beter na zo’n zware tocht. Het zou kunnen liggen aan effort justification: de neiging om iets hoger te waarderen naarmate je er meer moeite in hebt gestoken. Een van de klassieke voorbeelden is dat je een wijntje als beter beoordeelt wanneer er een hoger bedrag op het prijskaartje staat, onafhankelijk van wat voor wijn het is.

Wanneer je dan thuiskomt met je pak chocomel, blik erwtensoep en wollen sokken kan het eigenlijk niet misgaan. Zelfs Robert ten Brink mag erbij zijn op zo’n moment.

Het is bijna alsof we ons woord ‘gezellig’ volledig te danken hebben aan de Hollandse winter. Het woord waar we misschien nog wel trotser op zijn dan alle windmolens, tulpen en ons drugsbeleid bij elkaar.

De gezelligheid die mede gecreëerd wordt door de kerstverlichting, hete chocolademelk en een warme radiator. Bijna ironisch is het eigenlijk, dat we juist de dingen die bijdragen aan global warming gebruiken om de winter wat draaglijker te maken. Alsof we hem niet alleen willen doorstaan, maar ook liever hebben dat hij niet terugkeert. Het zou aan Robert ten Brink kunnen liggen.

Wat vrienden van ’t Witte Huis aan de Morsweg pogen hier toch iets tegen te doen. Met de DUWO Student Energy Race proberen ze zoveel mogelijk energie te besparen door samen te douchen, elkaar warm te houden of eten af te halen. Oké, het kan er ook op wijzen dat het ze alleen om de energierekening gaat of dat ze gewoon heel erg van kapsalons, pizza’s en elkaar houden.

Toch is het iets om over na te denken. Is het ’t echt waard om nu een lichtgevend rendier op je warme huis te hebben als dat ertoe leidt dat we nooit meer een echte winter zullen krijgen?

Is het nog wel leuk als de wijntjes tijdens het kerstdiner gedronken worden terwijl het buiten zo’n 25 graden is? Oh wacht, eigenlijk vieren alle Leidse studenten het al in de zomer.

Mattijn de Groot is student wijsbegeerte

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

De woestijn leeft

Vanwege de oorlog moest archeoloog Peter Akkermans stoppen met opgravingen in Syrië. …

Wel/niet kwetsen

Het Openbaar Ministerie organiseert zaterdag een openbaar college over strafbare …

Nieuws

Boerhaave-baby

Een zeemleren oefenpop in de collectie van Museum Boerhaave blijkt menselijke botten te …

Rubrieken

English page