'We willen decibellen'

Clubje: De vrijwilligers van de Vrijplaats

Marc de Haan

Marleen van Wesel

Tessa Schmidt (30, psychologie): ‘De Vrijplaats is een soort sociaal-cultureel centrum, heel maatschappelijk betrokken.’

Joris Hanse (27, sterrenkunde): ‘Maar ook maatschappijkritisch.’

Schmidt: ‘Ik startte tien jaar geleden als vrijwilliger, nog in de oude Vrijplaats aan de Koppenhinksteeg. Ik stond er achter de bar van de Linkse Kerk, een ontmoetingsruimte. Het was gekraakt en in 2010 is het ontruimd. In 2012 kregen we hier de sleutel, aan de Middelstegracht.’

Hanse: ‘Ik ben lid van Doorbraak. Dat is een radicaal-linkse, buitenparlementaire organisatie. We houden ons bijvoorbeeld bezig met Zwarte Piet, mensen in de bijstand en vluchtelingen. Zoiets past goed in de Vrijplaats. Hier is dan ook ons kantoor. Inmiddels ben ik actiever voor de Vrijplaats dan voor Doorbraak.’

Schmidt: ‘Ik ben bestuurslid van de Vrijplaats en dat is momenteel even het enige. Ik ben namelijk ook aan het afstuderen. Mijn functie heet: voorzitter. Maar meestal zeg ik: algemeen bestuurslid. Alleen de penningmeester is wel echt penningmeester, maar verder denkt iedereen over alles mee. De besluitvorming ligt sowieso bij de vrijwilligers. Het bestuur is er alleen om te monitoren. En omdat we een stichting zijn, waardoor we nu eenmaal een bestuur moeten hebben.’

Hanse: ‘Alles draait hier op vrijwilligers. We hebben er wel een stuk of honderd.’

Schmidt: ‘Daardoor kunnen we dingen organiseren die niet commercieel interessant zijn, maar wel een te gekke avond opleveren. Het állertofste dat we hier ooit georganiseerd hebben, vond ik het Fair Food Feast. Het was heel druk, maar ik dacht voortdurend: dít is waarvoor deze plek er is. We hadden lezingen, maar ook muziek en er werd gekookt. In de Vrijplaats komt alles samen: niet alléén muziek en ook niet alléén debatten.’

Hanse: ‘Dat is het grote verschil met andere clubs in Leiden.’

Schmidt: ‘Binnenkort starten we met de bouw van een nieuw zaaltje, voor 120 man. Dat laten we zoveel mogelijk crowdfunden met de actie Hart voor de Zaal. Als de rekening laag blijft, kunnen we ons in de programmering het risico blijven permitteren van een halflege zaal.’

Hanse: ‘Een nieuwe zaal, maar wel in een oude fabriekshal. Conservenfabriek Tieleman & Dros zat hier. Na hun faillissement in 1955 heeft het voornamelijk leeggestaan.’

Schmidt: ‘Voor wij erin kwamen, heeft het dak twintig jaar gelekt.’

Hanse: ‘De bedoeling van de zaal is dat we er álles kunnen programmeren, niet alleen akoestische muziek, debatavonden en films. Het moet vooral heel hard kunnen.’

Schmidt: ‘We willen decibellen.’

Hanse: ‘We hebben 56.000 euro nodig, vooral voor het materiaal. Ook het bouwen gebeurt door vrijwilligers. We wilden de helft laten crowdfunden, maar we hebben al dik 30.000 euro.’

Schmidt: ‘Inclusief de apparatuur hebben we 94.000 euro nodig. Doneren kan nog tot 6 december.’

Hanse: ‘Zaterdag is er een veiling, van platen en concertkaartjes, van podia die dit initiatief steunen.’

Schmidt: ‘Vrijwilligers zoeken we trouwens ook nog.’

Hanse: ‘Vooral klussers.’

Veiling: zaterdag 26 november, 20.30

Na afloop: optreden Ken Parsons (live folk music, poetry & comedy), 21.00, €3

Donaties Hart voor de zaal via voordekunst.nl.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Nieuws

Rubrieken

071-527...: Aardappel

Professor Rebecca Earle (Universiteit van Warwick) is gefascineerd door de normaliteit …

English page