Gezandstraald, maar wel gewonnen

Scheikundepromovendus wordt kampioen tegenwindfietsen

Foto Evert van Moort

Scheikundepromovendus Teun Sweere won zondag het Nederlands Kampioenschap Tegenwindfietsen in Zeeland. Sweere, viervoudig Nederlands kampioen winter­triatlon, legde de 8,5 kilometer over de Oosterscheldekering af in 22.30 minuten, bij windkracht 9, met uitschieters naar 11.

Hoe was de concurrentie?
‘Ik had van tevoren gedacht dat een top 10-positie mogelijk zou zijn, maar of dat op 1 of op 10 zou zijn… Johnny Hoogerland (die deze herfst stopte als profwielrenner en zondag vijfde werd, red.) vormde natuurlijk wel concurrentie. Van hem verwacht je wel wat, maar ook hij fietst normaal niet in zo’n setting.
‘Direct na de start was het zwaarste stuk. Daar werd je gezandstraald. Gelukkig gingen we daarna een eind het water op. Achter de brugpijlers viel de wind wel mee. Voor het laatste stuk met brugpijlers moest je nog een klein stukje bergop, dat was ook zwaar.

‘Het was de eerste keer dat ik meedeed. Twee jaar geleden won Wouter Mesker. Dat is een concurrent van mij op de schaatsbaan. Eigenlijk wilde ik met hem de strijd aangaan, maar vorig jaar was ik te laat met inschrijven en dit jaar durfde hij het niet aan.’

Ben je eigenlijk een schaatser?
‘Ik schaats veel, maar ik zit ook bij de Leidse studentenhardloopvereniging Currimus. In de zomer blijf ik in conditie met hardlopen en wielrennen. In de winter is dat mooi te combineren met schaatsen bij de wintertriatlon. Dat is een beetje een B- of eigenlijk een C-sport. Sven Kramer zie je daar niet aan de start verschijnen. De wintertriatlon is te risicovol, met het oog op zijn schaatswedstrijden. Daardoor krijgt de subtop mooi de kans om te presteren.’

Zondag fietste je in je schaatspak. Hoe kwam je daarbij?
‘Ik had Wouter nog gebeld voor tips. Schoenen met veel profiel, adviseerde hij, en dus een schaatspak, vanwege de windweerstand. Daar heb ik naar geluisterd.’

Met resultaat.
‘Het ging wel lekker. Ik ging continu mensen voorbij. Sommigen stonden met hun wielen overdwars op de weg. Ik had wel door dat het goed ging, maar onderweg had ik geen idee van de tijd.’

Tot slot, waar gaat je promotieonderzoek eigenlijk over?
‘Over de mengbaarheid van vloeistoffen. We proberen een wiskundig model te maken, dat voorspelt of twee of meerdere vloeistoffen wel of niet mengen. Ons model zou dus moeten voorspellen dat olie en water niet mengen, en olie en alcohol wel. Ik ben nu bezig met de samenvatting. In februari hoop ik te promoveren.’

Marleen van Wesel

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Nieuws

Rubrieken

071-527...: Aardappel

Professor Rebecca Earle (Universiteit van Warwick) is gefascineerd door de normaliteit …

English page