Frutti di Mare: Verkleed als je dronken oom

‘Je kunt als Disneyprinses gaan, maar ook als iets heel fouts of iets heel naars.’ Foto Taco van der Eb

Leren politiepetten, zusteroutfits, rode jarretels en tatoeages: de feestcommissieleden van de Historische Studievereniging Leiden (HSVL) zijn op hun eigen jeugdheldenfeest verkleed als strippers. ‘Het was niet mijn droom hoor’, vertelt commissievoorzitter Thirza Terdu (19). ‘Een ander meisje uit de commissie wilde dit vroeger worden.’

Zwierend aan een paal achterin café De hut van ome Henne vertelt Alanis Hardoar (19) dat het haar vroeger wel een goed idee leek om zo makkelijk veel geld te verdienen.

Een eindje bij de paaldansers vandaan staat een jongen in een grote bontjas, petje achterstevoren op zijn hoofd, wandelstok in zijn hand en een dikke gouden ketting om zijn nek: de pimp van de feestcommissie, Jelle Serné (21).

‘Wat is een stel strippers zonder pimp? Dit feest is heerlijk, omdat je er alles mee kunt. Je kunt als een Disneyprinses gaan, maar ook als iets heel fouts of iets heel naars. Het is nu het begin van de avond en ik heb al veel leuke kostuums gezien. Een winnaar kiezen wordt lastig zo.’

Er valt namelijk een felbegeerde kostuumprijs te winnen straks. In de tussentijd druppelt een breed scala aan jeugdhelden de kroeg binnen. Dikkertje Dap en een giraf, Buurman en Buurman, Pippi Langkous met knaloranje vlechten. En het zou geen geschiedenisfeest zijn als er geen ridders, Napoleon en een Mata Hari rondliepen. De ridders niet helemaal in ‘shining armor’, maar vermoedelijk in een lang vergeten middeleeuwse feestoutfit die in de tussentijd ietwat gekrompen lijkt. Tenzij ze in de Middeleeuwen shorts hadden.

Verderop zwaaien Hermelien en Harry Potter met daadwerkelijk oplichtende toverstokken. Sheline Kamp (19) vertelt dat Hermelien haar voorbeeld was: ‘Ik heb alle boeken zo vaak herlezen. Hermelien was de reden dat ik slim wilde zijn en dat ik mijn best wilde doen op school. Stiekem ben ik nog steeds zo.’

Een jongen in een trainingspak, op lichtgevende gympen, wekt de nieuwsgierigheid. Hij is verkleed als zijn dronken oom, vertelt Dirk van Vugt (20) later. ‘Waarom dat mijn jeugdheld is? Nou ja, hij deed nooit aan een minimumleeftijd en was beroemd om zijn adjes. Daarnaast had hij gewoon een heel relaxt leven, dus hij was wel mijn voorbeeld, ja.’

Terwijl de geschiedenisstudenten hun vroege en late jeugd herbeleven op muziek van de Spice Girls, de Backstreet Boys, Britney Spears, Ali B, Yes-R en de Jeugd van Tegenwoordig, komt de jury tot een oordeel. Veel jeugddromen komen een klein beetje uit deze avond, omdat de studenten zich even hun jeugdheld mogen wanen. De dronken oom krijgt de kostuumprijs uitgereikt: een jaren-negentig-loopveer. Hij drinkt er nog een om het te vieren.

Marlies Rothoff

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Wetenschap

Nieuws

Rubrieken

071-527...: Aardappel

Professor Rebecca Earle (Universiteit van Warwick) is gefascineerd door de normaliteit …

English page