Nog geen exodus door Trump

‘De verkiezing was zeker het gesprek van de dag, maar de gevolgen ervan voor wetenschappers niet.’ Foto Hollandse Hoogte

17 November 2016

Na de verrassende verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten, kijkt de hele wereld afwachtend af wat hij gaat doen. Wat zijn de gevolgen voor de wetenschap, daar?

‘Ik keek de verkiezingsuitslag met mijn collega’s. Een van de hoogleraren had een Donald Trump-kostuum aan, nog over van Halloween. Op een gegeven moment verdween de pruik in de prullenbak: “It’s not funny anymore”, zei hij. Dat gevoel leeft nu nog steeds: de meeste mensen zijn vrij depressief’, vertelt de in Leiden gepromoveerde natuurkundige Louk Rademaker vanuit het Californische Santa Barbara.

De verkiezing van Trump was een verrassing, en voor sommigen een onaangename verrassing. Al snel zongen er tweets rond van wetenschappers die emigratie uit de USA overwogen, of juist van Europese onderzoekers die de verkiezing aangrepen om de vacatures in hun lab te benadrukken. Gaat het nog wel goed in de Amerikaanse labs?

Rademaker: ‘De wetenschappers om me heen zijn vooral bang voor algemene verslechtering van de VS, en niet zozeer over wetenschap. Trump heeft namelijk helemaal niets over wetenschapsbeleid gezegd tijdens zijn campagne.
‘Ja, hij kan klimaatonderzoek defunden, maar de zorgen hier gaan meer over het klimaat dan over de klimaatwetenschap.’

Farmacoloog Coen van Hasselt werkt in Mount Sinai, New York aan een Leids-Amerikaanse postdoc. ‘Een collega merkte al op dat Europeanen nu makkelijker aan talent in de sociale en fundamentele wetenschappen kunnen komen. Aan de andere kant zijn Republikeinen wel gul voor biomedisch onderzoek. De verkiezing was hier zeker het gesprek van de dag, maar de gevolgen ervan voor onderzoek en de financiering daarvan niet.’

‘De wetenschappers hier willen het nu niet over de gevolgen voor wetenschap hebben, ze maken zich druk over fundamentelere dingen’, vertelt Yale-milieuwetenschapper en Mare-columnist Benjamin Sprecher. ‘Je weet niet wat er gaat gebeuren, omdat Trump zoveel elkaar tegensprekende dingen heeft gezegd. Onderzoek naar milieu en klimaat gaat minder geld krijgen, dat weet je wel. In potentie is dat dramatisch, maar in de praktijk zal onderzoek voor het Amerikaanse leger een deel van de klappen opvangen.

'De Amerikanen zijn in paniek, en terecht. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat het allemaal wel zal meevallen als je kijkt naar wie Trump nu aan het benoemen is. De buitenlandse postdocs nemen het allemaal niet zo serieus; die zitten over twee jaar toch weer in een ander land. En ik? Ik overwoog toch al om na mijn postdoc terug naar Nederland te komen. Trump is zeker geen extra reden om te blijven.’ BB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

17 November 2016