'In blinde paniek naar buiten'

Studentenhuis aan de Oude Singel afgebrand, bewoners zijn 'dakloos'

17 November 2016

In studentenhuis Casa Cara aan de Oude Singel woedde afgelopen zondagochtend in alle vroegte een grote brand. Niemand raakte gewond, maar het huis is ernstig beschadigd.

Door Marleen van Wesel ‘Rond vijf uur werd ik wakker van de rookmelder. Ik dacht nog: iemand bakt even een eitje na een feestje. Op de gang rook ik meteen: dit is niet goed. Er kwam al rook door het trapgat’, vertelt bewoner Juliejet Bakker (22, religiewetenschappen).

Haar huisgenoot opende de kamer waar de brand ontstaan was. ‘Die stond al helemaal in lichterlaaie. We gooiden de deur dicht, mijn huisgenoot trok nog snel onze andere huisgenoot uit bed, in zijn onderbroek, en in blinde paniek renden we naar buiten. De ramen boven ons knapten en in een waas renden we onder het vallende glas vandaan. Ons buurmeisje stond al met de telefoon aan haar oor.’ 

Bakker kreeg een jas van buren. ‘Maar ik had nauwelijks in de gaten hoe koud het was. Ik kreeg ook nog zo’n folie van de brandweer, om warm te blijven. En er werd nog even gecontroleerd of ik wel goed ademde.’

Casa Cara heeft negen bewoners. Bakker: ‘We zijn geen superactief huis, maar toevallig hadden we de avond ervoor net samen een wijntje gedronken. Daardoor wisten we dat we maar met z’n drieën thuis waren.’ De bewoner van de uitgebrande kamer, Renske Termeulen (22, culturele antropologie) was er niet. Bakker, die al sinds de brugklas met haar bevriend is: ‘We konden haar niet bereiken, dus we zijn nog naar haar moeder gereden, niet ver van Leiden, waar ze een nachtje was gaan slapen.’

‘Zondagochtend stonden ineens mijn huisgenoten voor de deur: het huis staat in de fik. Huh? Fùùùck, dacht ik. Ik zag het nog niet voor me’, vertelt Termeulen. Maandag zijn Termeulen en Bakker samen gaan kijken.

‘Mijn kamer, op de begane grond, is nog redelijk intact’, vertelt Bakker. Termeulen: ‘Mijn kamer is helemaal uitgebrand. Aan de voorkant, met die twee grote ramen. Mijn foto’s, boeken, sieraden, kleding, hockeyspullen…
Zondag belde ik mijn team, dat ik niet kon komen. Ik heb niet eens een stick, geen rokje meer, geen scheenbeschermers, geen schoenen. De kleine, persoonlijke dingen vind ik het ergst.’

‘De zolderkamer is ook uitgebrand en de kamer onder die van Renske is ook flink naar de klote’, weet Bakker.
Het zit de bewoners van Casa Cara dwars dat hun twee huisbazen na de brand geen contact opnamen.

Termeulen: ‘De eigenaar neemt de telefoon niet op. De ander, die de financiën doet kreeg ik uiteindelijk dinsdag even te spreken. Hij deed heel onpersoonlijk en gebruikte langdradige woorden zoals “de afwikkeling”. Vet irritant.’

‘We zijn echt een beetje dakloos geraakt, op een ontzettend nare manier’, vindt Bakker.

‘Ik ga binnenkort stagelopen in het buitenland’, zegt Termeulen. Tot die tijd blijft ze bij haar moeder. ‘Enkele jongere huisgenoten zoeken waarschijnlijk samen iets anders’, zegt Bakker. ‘En ik zoek nog een kamer voor in elk geval het komende halfjaar.’

‘Spoor je huisbaas aan’

Over de oorzaak is nog niet veel bekend. ‘We gaan niet uit van brandstichting’, is het enige dat politiewoordvoerder Yvette Verboon erover kan zeggen.

‘We hebben echt geen idee. Ik heb alleen even thuis gedoucht, de avond ervoor’, zegt Termeulen. Bakker: ‘Het is in elk geval een verschrikkelijk oud huis. We hadden onlangs nog een lange mail naar de huisbaas gestuurd, onder meer over de oude bedrading. We willen iedereen waarschuwen: spoor je huisbaas aan om de boel op orde te krijgen. Bij ons waren gelukkig nog wel rookmelders opgehangen.’

In de nacht van zondag op maandag moest de brandweer opnieuw in actie komen, toen het vuur oplaaide. ‘Dat kan gebeuren bij dit soort monumentale panden’, zegt brandweerwoordvoerder Ingrid Gort. 

De voorgevel en de balklagen worden deze week gestut. Pas als de hoofdconstructeur daarna toestemming geeft, wordt de straat weer opengesteld en mogen de bewoners van aangrenzende panden weer naar binnen, laat de gemeente weten. Tot die tijd is er sprake van instortingsgevaar.

Lees ook het verhaal van de buren: Oude Singel Ladies


Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

17 November 2016