'Dit leidt tot belangenverstrengeling'

17 November 2016

Nederlandse universiteiten verzetten zich tegen het onderzoek dat de Algemene Rekenkamer wil doen naar medezeggenschap.

Dat heeft universiteitskoepel VSNU gemeld in een brief aan de Rekenkamer.

De medezeggenschapsraden hebben meer bevoegdheden gekregen van de overheid. Zo moeten ze nu instemmen met de hoofdlijnen van de begroting. De Algemene Rekenkamer wil uitzoeken of de raden nu inderdaad meer invloed hebben.

‘We hebben geen problemen met een onderzoek’, zegt VSNU-persvoorlichter Bastiaan Verweij. ‘Maar wel met de methodologie’. De Rekenkamer wil namelijk gebruik maken van ‘burgerauditors’. Dat zijn leden van de medezeggenschapsraad, die zelf die onderzoeken uitvoeren.

In de brief uiten de organisatie zorgen over belangenverstrengeling: ‘Studenten en medewerkers worden binnen het kader van het onderzoek gevraagd mede hun eigen functioneren te onderzoeken, iets wat tot een verstrengeling van belangen leidt. Dit is methodisch niet correct.’
Bovendien, stelt Verweij, is bestuurders niet gevraagd om te participeren, ‘Maar dan nog blijft het principiële bezwaar van methodologie bestaan’.

Verder uit VSNU bezwaar over de timing van het onderzoek, omdat het instemmingsrecht sinds 2016 van toepassing is, ‘en dit jaar nog niet is afgerond’. Ook plaatsen ze kanttekeningen bij de intentie van de Rekenkamer om de resultaten te gebruiken bij een nieuwe ronde prestatieafspraken. Daar zijn al genoeg commissies voor, vinden ze. Die gaan elkaar dan misschien voor de voeten lopen.

‘[Er] zijn reeds twee onafhankelijke commissies in het leven geroepen: de Reviewcommissie Hoger Onderwijs en Onderzoek en de Commissie Van den Donk. Dat is nog naast het eigen onderzoek dat de sector zelf heeft laten uitvoeren’.

De Rekenkamer zegt dat de leden van de medezeggenschapsraden, als onderzoekers, alleen maar zoeken naar de informatie die zij voor goede besluitvorming nodig hebben. Bestuurslid Francine Giskes: ‘De slager keurt niet zijn eigen vlees, maar kijkt terug op het proces met het oog op verbetermogelijkheden’.

AK

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

17 November 2016