Scoop: Trumps site was gehackt

Radio America gaat de strijd aan met de NOS

Foto Taco van der Eb

Studenten en docenten van de master Journalistiek en Nieuwe Media sloegen dinsdagnacht de handen ineen om de historische Amerikaanse verkiezingen te verslaan via Radio America. ‘Opeens stond er zo’n drol-emoticon.’

Het is nog nooit zo druk geweest in de studio van de Leidse radiozender Sleutelstad.fm. Tientallen studenten van de master Journalistiek en Nieuwe Media zitten verspreid, op de grond en aan tafels, vastgelijmd aan hun schermen om geen nieuwtje te missen. Tussen hen in staan bierflesjes, flessen wijn, en schalen met chips en bittergarnituur om de nacht door te komen. Ze speuren naar nieuws op Twitter, Facebook, internationale nieuwssites, en rammen er in diensten van anderhalf uur het ene na het andere stukje uit. Het blog wordt geplaatst op het Leidse regiokanaal van Nu.nl.

Docenten en studenten sloegen dinsdagavond tot woensdagochtend de handen ineen om de historische Amerikaanse verkiezingen te verslaan via radio en liveblog. De studenten van Radio America zijn verdeeld in teams om nieuws te verzamelen. Iedereen wilde in ‘Team Trump’, zegt een van de studenten. ‘Dat is grappiger.’
Ondertussen schuiven Leidse experts aan tijdens de opnames. Amerika-expert Sara Polak is al voor middernacht geïnterviewd over het Trumps seksisme, maar pakt een drankje en zal uiteindelijk tot de vroege uurtjes met de groep de race blijven volgen. Ook campagneadviseur Paul Smit, die onder andere de campagne van Diederik Samsom leidde, blijft de hele nacht. Als hij niet on air is, helpt hij de studenten met fact checken.

‘Ze worden flink in het diepe gegooid’, zegt Jaap de Jong, docent van de masteropleiding en een van de initiatiefnemers. Het resultaat is er niet minder om: een paar keer weten de studenten de NOS te verslaan met een scoop. ‘We kwamen er zeker een kwartier eerder achter dat Bush niet had gestemd’, zegt Oscar (23). ‘En iemand zag dat de site van Trump was gehackt. Er stond opeens zo’n drol-emoticon. Daar waren we ook eerder mee.’

Vooral Twitter levert veel nieuws op, merken de studenten. ‘Eén van ons heeft Twitterlijstjes gemaakt, dat werkt heel goed’, zegt Kasper van Alphen (25), loerend naar zijn laptop waar in vier kolommen tweets langsstromen. Hij zit deze shift van anderhalf uur in ‘Team Hillary’ – oftewel, het is zijn taak om het net af te speuren naar nieuwtjes over de Democratische kandidate. ‘Als de wifi het doet, tenminste’.

‘Dat is echt een probleem’, beaamt Kaspers buurvrouw Bente Schreurs (22). Ze wijst naar haar mobiel, tussen de zee van laptops, kabels en bierflesjes op de kleine ronde tafel. ‘Ik zit inmiddels op mijn hotspot’, zegt ze. Voor ‘Team Media’ zoekt ze naar mediahypes rond de verkiezingen. Dat gaat niet makkelijk zonder internet.

‘Het is eigenlijk het enige obstakel’, zegt De Jong. ‘Het internet kan het gewoon niet aan, maar daar kom je pas achter als je met zovelen tegelijk bent.’ Hij wijst op een groepje studenten die over hun schermen gebogen aan een ronde tafel zitten. ‘Sommigen zitten op hun mobieltje te tikken.’

Om half zes lijkt het er echt op dat Clinton het onderspit gaat delven. Voor veel studenten komt het onverwacht, en ook niet gehoopt. Een van de verslaggevers heeft het over een ‘grafstemming’ - als het gaat om de uitslag, in ieder geval. ‘De onderlinge sfeer is nog steeds heel goed. Bijna iedereen is tot het einde gebleven. Wel jammer dat het bier op is.’

De uitzending en het liveblog van Radio America zijn terug te vinden op sleutelstad.nl

Anoushka Kloosterman

Zie ook: Ik háát Trump, zegt Minerva-Mexicaan

Deel dit bericht:

Voorpagina

Ik h

Terwijl Minerva feestend toekeek hoe Trump won, deden studenten journalistiek …

Achtergrond

Wetenschap

Studentenleven

Nieuws

Hulp voor commissies

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) lanceerde afgelopen week een document met …

Rubrieken

English page

Tear gas on campus

Molotov cocktails, rubber bullets and a fire-extinguishing-foam death: there’s …