Platwormpenis - babytranen - Chinezen

Platwormpenis

Nieuw ontdekt: Marionfyfea adventor, een platwormpje dat onder stenen en planken leeft. Ze lijkt op een bloedzuiger, maar biologisch gezien is het verschil tussen ringwormen als bloedzuigers en platwormen stukken groter dan het verschil tussen u en een drieteenmeeuw. Naturalis-bioloog Ronald Sluys en een Britse collega beschrijven het diertje in het Journal of Natural History.
De adventors zijn ongeveer een centimeter lang en een millimeter dik, hebben een stuk of tachtig primitieve oogjes, en komen voor in Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.
De combinatie van een naar binnen geschoven penis en de aanwezigheid van een soort prostaatvingers, die vermoedelijk ook een rol spelen bij de seks, zijn uniek voor het geslacht Marionfyfea. Beetje gek, wel: de enige andere worm van dat geslacht komt uit Nieuw-Zee-land. Vermoedelijk is dit wormpje via de handel in gekweekte planten en boompjes naar Europa gekomen, vermoeden de auteurs. Is de verspreiding van de vermoedelijke exoot een probleem? Vooralsnog weten de wormenkenners nog niet eens wat het beestje eet, dus doen ze daar geen uitspraak over.

Babytranen

De hersenen van volwassen vrouwen reageren heftiger op babytranen dan op die van volwassenen. Pedagoge Madelon Riem beschrijft in Social Neuroscience een experiment met 49 studentes, allen kinderloos, die de MRI-scanner ingingen. Daar kregen ze plaatjes te zien van baby’s en van volwassenen, die al dan niet aan het huilen waren.
Tranen lokken een reactie uit in de hersenen, vooral in de zogeheten visuele cortex. Bij babytranen was dat effect veel duidelijker dan bij die van volwassenen. Dat is eigenlijk wel gek, want baby’s en volwassenen huilen anders, en om andere redenen. Je zou best kunnen denken dat grote-mensentranen een belangrijkere rol spelen in het communiceren van geestelijke nood dan die van kindjes.
Werkt dat ook zo bij mannen, of bij vrouwen die wél kinderen hebben gehad? Dat mag je in elk geval niet zomaar aannemen, schrijven Riem en co. Ook is hun hypothese dat baby’s tranen laten om een eventuele negatieve reactie op hun lawaaierige gehuil te dempen, is met dit experiment nog niet bewezen of onderuitgehaald.

Chinezen

Niet-westerse migranten in Noord-Europese landen hebben vaak een licht tekort aan vitamine D. Dat komt onder meer doordat je die vitamine aanmaakt onder invloed van zonlicht. Lichte huiden doen dat beter dan donkere, en het bedekken van je huid helpt ook niet. Wat nog nooit was onderzocht, is of dit probleem ook voorkomt onder mensen van Chinese afkomst. Chinezen zijn niet heel donker, ze kleden zich grofweg even bedekkend als Nederlanders, en komen ook ongeveer evenveel buiten.
Toch komen ze vitamine D tekort, blijkt nu uit een studie van onder meer Leidse onderzoekers van de LUMC-afdeling Public Health. Bijna een kwart van alle mannen en vrouwen kwam niet aan de grens van de Nederlandse Gezondheidsraad. Bijna tien procent van de onderzochte Chinezen zat zelfs onder de 25 nanomol per liter; 30 geldt als een ondergrens waaronder de Engelse ziekte (rachitis) een serieus risico wordt. De adviezen van de Gezondheidsraad om niet-westerse migranten aan de vitamine-D-pillen te zetten, zouden ook voor Chinezen moeten gelden, schrijven de onderzoekers in The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Ik h

Terwijl Minerva feestend toekeek hoe Trump won, deden studenten journalistiek …

Achtergrond

Wetenschap

Studentenleven

Nieuws

Hulp voor commissies

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) lanceerde afgelopen week een document met …

Rubrieken

English page

Tear gas on campus

Molotov cocktails, rubber bullets and a fire-extinguishing-foam death: there’s …