Kamervragen: 'Iedereen komt hier chillen'

Pien Bergshoeff (21, archeologie)

Taco van der Eb

Waar: Huis ter Tuin, Hogewoerd

Aantal bewoners: 22

Grootte: 16m2

Huur: €410

Hoe kom je aan deze kamer?

‘Net als veel huisgenoten: via onderhuur. Na een maand of twee werd ik ingestemd voor de sjaarskamer. Daar heb ik niet eens echt gewoond, want ik kon meteen doorverhuizen naar een andere kamer, en een jaar geleden naar deze. Dit is wel een van de mooiste kamers. Er zijn ook nog vier appartementen in het huis. Die vormen wel een soort eindstation, voor als je net begint met werken. Vandaar dat sommige huisgenoten hier gerust tot hun 26e wonen.’

Zijn er ook nadelen?

‘Niet echt. Eerst tochtte het, maar nu heb ik tochtstrips. Misschien zouden sommigen zo’n huis met 22 meisjes te druk vinden, maar zelf vind ik dat juist niet erg.

‘Wat ik het leukst vind, is dat ik op de eerste verdieping woon, midden in het huis. Mijn deur staat meestal open en iedereen komt langs om te chillen. Hiervoor zat ik achterin het huis. Daar heb je meer privacy, maar in zo’n afgelegen kamer trek je je vanzelf wat meer terug. Hier spreek ik iedereen.

‘Ik ben nog wel in een struggle met de Belastingdienst om huurtoeslag voor deze kamer te krijgen. Dat is ooit aan dit huis toegewezen. Veel bewoners lukt het, maar sommigen ook niet.’

Hoe zijn je huisgenoten?

‘Zelf zit ik bij Augustinus, maar er wonen hier ook leden van Minerva, Quintus en niet-leden. Heel veel verschillende meiden dus, maar toch zijn we een beetje hetzelfde type.

‘Ik weet niet waar dat in zit. We passen gewoon bij elkaar. Tijdens de El Cid en de dies gaan we samen de verenigingsfeestjes af en we bezoeken samen ook externe feesten in andere steden.

‘Het huis komt voor de meesten wel op de eerste plaats. We zijn heel hecht. Elk jaar houden we een groot tuinfeest. We hebben namelijk een heel grote tuin aan de gracht. Daarom heten we Huis ter Tuin.’

Heb je veel veranderd aan deze kamer?

‘Ik hecht wel aan interieur. En ik vind het wel leuk om in zo’n vies studentenhuis een heel eigen stijl aan je kamer te geven. Ik wilde alles in pasteltinten, dus de muur heb ik lichtgeel geverfd. De vloer lag er al. Nog niet lang, dus ik moest de vorige bewoner er nog voor betalen. De bank wilde ik héél graag. Hij komt gewoon van Ikea, maar hij was best expensive. De haard heb ik voor zeventig euro via Marktplaats gekocht.’

Waar komen je schilderijen vandaan?

‘Uit alle landen waar ik op reis of op stage ben geweest. Ik heb ook een wereldkaart, waarop je de landen die je bezocht hebt kunt wegkrassen. Van de Verenigde Staten heb ik heel subtiel alleen de staat New York weggekrast. In Rusland ben ik ook niet op veel plekken geweest, maar ik schoot uit en toen is het verder geëscaleerd. Het is de droom van mij en mijn huisgenootje om ooit nog eens naar Groenland te gaan, via IJsland.’

Door Marleen van Wesel

Deel dit bericht:

Voorpagina

Ik h

Terwijl Minerva feestend toekeek hoe Trump won, deden studenten journalistiek …

Achtergrond

Wetenschap

Studentenleven

Nieuws

Hulp voor commissies

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) lanceerde afgelopen week een document met …

Rubrieken

English page

Tear gas on campus

Molotov cocktails, rubber bullets and a fire-extinguishing-foam death: there’s …