Geen commentaar: Meeslepend

Bart Braun

Wij gaan jullie niet vertellen dat je xtc moet nemen. Voor onze vaste lezers is dat misschien een verrassing: Mare pleit steevast voor een romantisch, groots en meeslepend studentenleven. Verlaat je comfort zone, doe dingen die je eigenlijk niet durft, maak nieuwe vrienden; leef, nu het nog kan.

Sommige studenten slikken wel eens een pilletje. Niemand weet precies hoeveel. Het Trimbos-instituut zegt in haar Nationale Drugs Monitor dat één op de tien hoogopgeleide twintigers wel eens een xtc-pil at. Het Leidsch Dagblad citeerde deze week een Leidse studentenpsycholoog die zelfs 75 procent nattevingerde. De universiteit kondigde in een reactie aan om met een ‘voorlichtingsmodule’ te gaan komen (zie ook: Universiteit wil xtc-voorlichting).

Let wel: er bestaat geen voorlichtingsmodule over het geïnstitutionaliseerde alcoholmisbruik op de studentenverenigingen. Niet over cocaïne, terwijl cokesnuivers een stuk vervelender zijn dan pillentikkers. Niet over roken, wat nog steeds zorgwekkend populair is onder studenten. Onveilige seks? In de universiteitsgebouwen is geen voorlichtingsmodule te vinden, laat staan een condoomautomaat. Suiker en verzadigd vet? De universiteitskantine levert het maar al te graag aan. En terecht: je komt naar de universiteit om te studeren, en wat je verder doet gaat haar niet aan.

Je kan op de ecstasy, net als op alcohol of gewoon een goeie bui, geweldige ervaringen hebben: sociaal, uitbundig, indrukwekkend, onvergetelijk. Hebben we ergens gelezen. De meeste gebruikers laten het desalniettemin bij incidenteel gebruik, en hebben niet hun hele leven vergooid door hun geëxperimenteer. Ook die Nationale Drugs Monitor merkt op dat de verslavingshulpvraag onder xtc-gebruikers laag is, vergeleken met de veronderstelde hoeveelheid gebruikers.

Toch is er een reden dat de slikkers – en een moederkloekende universiteit – de pillen met argusogen zouden moeten bekijken. Je hebt geen idee wat erin zit. De drugstestjes die je kan kopen of laten doen, geven een indicatie van de dosis werkzame stoffen. Wat er nog meer inzit? Een paar veel voorkomende giffen worden getest, de rest niet.

Stel je toch voor dat de fabrikanten van recreatieve farmaceutica zich aan dezelfde eisen moesten houden als die van medicijnen, of zelfs maar die van bier. Geen rare cocktails van MDMA en speed, betrouwbare doseringen, geen gifpillen. Gebruik en handel worden veiliger, het aantal doden zou afnemen en de schatkist kan accijns op handel die toch wel plaatsvindt goed gebruiken. Als de Universiteit Leiden – bolwerk der vrijheid! – zich het ecstacygebruik van haar studenten echt aantrekt, moet ze zich hard maken voor legalisering.

PS: In Leiden kan je je drugs laten testen bij DrugsInfoTeam.nl. Die zitten tegenwoordig niet meer bij het station, maar aan de Middelstegracht.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Ik h

Terwijl Minerva feestend toekeek hoe Trump won, deden studenten journalistiek …

Achtergrond

Wetenschap

Studentenleven

Nieuws

Hulp voor commissies

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) lanceerde afgelopen week een document met …

Rubrieken

English page

Tear gas on campus

Molotov cocktails, rubber bullets and a fire-extinguishing-foam death: there’s …