Zingen - Ontwormen - Drieling

Zingen

In Psychology of Music staat een artikel van onder meer taalwetenschapper Max van Duijn, over de effecten van zingen bij ‘Een grote studentenorganisatie in een belangrijke Europese stad’. In het stuk wordt die vereniging zorgvuldig anoniem gehouden, maar het is Augustinus.
De onderzoekers wilden weten wat de rol was van gezamenlijk liedjes zingen bij het scheppen van sociale banden. Deelnemende studenten werden opgedeeld in teams van vier leden. Daarna moesten ze gaan zingen met een ander team, of uit hun eigen cordial, of juist van een ander cordial. Vervolgens moesten de teams of samen zingen, of in competitie: om het hardst.
Samen zingen met òf tegen mensen van een ander cordiaal zorgt ervoor dat je je meer met hen verbonden voelt, maar een zangwedstrijd met cordialgenoten vermindert de verbondenheid die er al was juist een beetje. Al met al lijkt zingen vooral goed voor de groepsvorming, concluderen de auteurs. Dat hadden ze bij de vereniging al jaren door, natuurlijk. Zie ook: De ideale proeftuin 

Ontwormen

Parasitaire wormen hebben een heel scala aan trucs in hun arsenaal om te voorkomen dat het menselijk immuunsysteem ze aanvalt. Zo scheiden ze onder meer stofjes af die het immuunsysteem een beetje dempen. Dit is interessant voor westerlingen, die hopen om met wormenstofjes anti-allergiepillen te maken. Het is nog veel relevanter voor grote stukken van de rest van de wereld, waarvoor worm-infecties nog de dagelijkse realiteit zijn.
In een groot experiment op het Indonesische eiland Flores kregen 954 huishoudens òf elke drie maanden een anti-wormenpil, of een placebo. Parasieten hoefden niet toe te worden gediend: bij de aanvang van de studie had bijna 90% van de proefpersonen een infectie met een of andere worm.
Die ongewenste gasten roei je niet volledig uit met een driemaandelijkse wormenpil, maar dat was niet het enige waarin de onderzoekers geïnteresseerd waren. In vakblad PNAS laten Leidse immunologen zien dat het immuunsysteem van de behandelde groep weer terug was geveerd: het reageerde heftiger op malariaparasieten en ook op stofjes van wormen. Wellicht dat een wormenkuurtje ook kan helpen om de vaak gebrekkige effectiviteit van vaccinatieprogramma’s in arme landen te verbeteren, opperen de onderzoekers.

Drieling

John Tobin en Magnus Persson van de Leidse Sterrewacht beschrijven in de Nature van vorige week als allereersten de geboorte van een sterren-drieling. Sterren vormen zich als een enorme wolk van ruimtestof langzaam samenklontert. De wolk gaat om de klont draaien en wordt steeds platter, net zoals een in de lucht gegooide bol pizzadeeg een pizzavorm krijgt. Als de wolk instabiel is, kan er turbulentie ontstaan, en vormen zich twee sterren. Of, zoals in het geval van het jeugdige L1448 IRS3B, een drietal. Tobin en co vermoeden dat de jongste van de drie protosterren ergens in de laatste tienduizend à twintigduizend jaar is ontstaan.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Traangas op de campus

Molotovcocktails, rubberen kogels en een brandschuimdode: het rommelt flink aan de …

Wetenschap

Spitten in tandsteen

Neanderthalers aten ook planten, blijkt uit analyse van hun tandsteen. ‘Onze …

Studentenleven

Nieuws

Studenten klagen vaker

Studenten dienen steeds vaker een klacht in tegen een besluit van hun universiteit. …

Rubrieken

071-527...: Geen stress

Hoogleraar Onno Meijer onderzoekt het stresshormoon cortisol. Op het publiekssymposium …

English page

Student to Attend UN

Leiden student Elian Yahye (18, International Relations and Organisations) was elected UN …

Convicted by Algorithms

Are you allowed to arrest paedophiles if you have seduced them with a virtual avatar? …