Gemeente mist inschrijvingen

3 November 2016

‘Bij een ramp of een terroristische aanslag willen we snel kunnen zien wie er op die plek woont’, zegt Marlous Schreve van de Gemeente Leiden. Studenten schrijven zich echter niet altijd in, vrezen gemeentes.

Voor het ontvangen van de basisbeurs voor uitwonende studenten, was het nodig om ingeschreven te staan op een ander adres dan bij je ouders. ‘Nu die beurs is afgeschaft, leeft bij veel gemeentes de zorg dat uitwonende studenten een prikkel missen om zich in te schrijven op hun nieuwe adres’, zegt Schreve. Leiden is daarom een campagne gestart. De gemeente wil namelijk wel een kloppende basisregistratie persoonsgegevens. ‘Gemeentes krijgen namelijk per ingeschreven inwoner een bijdrage van de Rijksoverheid, om te investeren in voorzieningen.’ Inschrijven is bovendien wettelijk verplicht. ‘Als de registratie niet klopt, heeft dat consequenties voor de veiligheid. Dat geldt ook bij brand.’

Inschrijven is geen ingewikkelde procedure, benadrukt Schreve. ‘Je hebt alleen een DigiD nodig, en twee minuten tijd.’ Deze zomer stond de gemeente al met een kraampje op de El Cid. ‘We hebben ook gesproken met studentenverenigingen en er is een online campagne geweest, die we binnenkort herhalen.’ Hoeveel inschrijvingen de gemeente momenteel misloopt, is niet bekend. ‘We worstelen nog met de vraag hoe we kunnen zien of de campagne effect heeft. Misschien is de afschaffing van de beurs ook een reden dat studenten daadwerkelijk minder op kamers gaan.’

MVW

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

3 November 2016