Geen Commentaar: Geachte koho,

Silas.nl

We weten dat het nog zo ver weg lijkt, maar met studies is het net als met seks: je moet erover praten vóór je er aan toe bent. Dat geldt zeker voor iemand als jij, waarvan al zo’n groot gedeelte van de levensloop vastgelegd lijkt door je afkomst.

Laat je niets wijsmaken: je hoéft niet naar Leiden.

Dat lijkt misschien wel zo te heuren, maar dat is geforceerde traditie. Je overgrootmoeder Juliana was pas de eerste Oranje die ging studeren, en daar heeft ze wel eerst keihard voor moeten knokken. 

Je oma studeerde hier een pretpakketje bij elkaar. Zij stond er indertijd overigens op om aangesproken te worden met ‘koninklijke hoogheid’ - wat haar huisgenoten verbasterden tot ‘Koho’: in een schamele zestig jaar verandert er maar weinig in Leiden.

Daarna heeft je vader stoer lopen rondbazuinen dat hij nóóit zou gaan studeren in de stad waar zijn moeder zo bekakt had leren praten. Maar toch belandde ook hij aan het Rapenburg.

Dus Amalia, doe het niet.

De bloedbanden tussen jou en onze oprichter Willem van Oranje zijn waarschijnlijk volledig afwezig en anders in elk geval tot homeopathische concentraties verdund. Dankzij het internet kun je keurig kijken naar wat er buiten de gouden kooi gebeurt, en heeft afschermen in een universitair Anton Pieck-dorpje geen zin meer. Je bent vrij!
Onderstaande suggesties zijn dan ook alles behalve bindend: maak je eigen keuzes. Nu kan het nog.

Politicologie: Internationale Betrekkingen en Organisaties (Den Haag)
Doe als een moderne student, en blijf lekker thuis wonen! Af en toe even op de fiets van Wassenaar naar de Hofstad. De studie is nog soort van relevant voor je latere werk ook.

Mathematics and Physics (Yale)
Yale is niet de beste universiteit ter wereld, maar wel de meest elitaire. Je denkt misschien dat bij jou op ’t gymnasium veel Draco Malfoys rondlopen, maar het kan nog veel erger. Het moet heerlijk zijn om een potje ‘Wat doet je vadurrr’ te verliezen omdat niemand weet wat Nederland is. Wis- en natuurkunde gelden als goed voorbereidende studies voor vrijwel alles, dus die zijn dat vast ook voor het koninginschap.

Dierwetenschappen (Wageningen)
Nederlandse dierveredelaars behoren net zo goed tot de wereldtop als onze watermanagers, dus als je vader vroeger onze dijken mocht redden, mag jij aan de slag met fokbiggen, DNA-onderzoek, Big Data en kalkoenensperma. Ga af en toe een echte stal in voor de foto: Nederland wil graag een koningin die met haar laarzen in de, ehm, modder heeft gestaan.

PADI Instructor Development Course (Fiji)
Je ouders duiken, oudoom Pieter is zelfs duikinstructeur, en jij kan dat ook gaan doen. De opleiding is zo voorbij, en daarna kan je aan de slag als duikjuf. Je hebt een enorme voorsprong boven normale studenten die deze stap maken: als je terug naar Nederland komt omdat je het zat bent, ligt er gegarandeerd een baan op je te wachten.

BBL Alround Lasser (verschillende ROC’s)
Dat je nu op het gym zit, betekent niet dat je ook naar de universiteit moet. Nederland staat te springen om goed opgeleide lassers, en het is een stoere, prima betalende baan. Gezien de geschatte reparatiekosten aan de Gouden Koets verdient deze opleiding zichzelf sowieso terug. Bijkomend voordeel: als het dan toch écht moet, kan je deze opleiding ook in Leiden doen.

Met vaderlandslievende groet,

Bart Braun

Deel dit bericht:

Voorpagina

Achtergrond

Traangas op de campus

Molotovcocktails, rubberen kogels en een brandschuimdode: het rommelt flink aan de …

Wetenschap

Spitten in tandsteen

Neanderthalers aten ook planten, blijkt uit analyse van hun tandsteen. ‘Onze …

Studentenleven

Nieuws

Studenten klagen vaker

Studenten dienen steeds vaker een klacht in tegen een besluit van hun universiteit. …

Rubrieken

071-527...: Geen stress

Hoogleraar Onno Meijer onderzoekt het stresshormoon cortisol. Op het publiekssymposium …

English page

Student to Attend UN

Leiden student Elian Yahye (18, International Relations and Organisations) was elected UN …

Convicted by Algorithms

Are you allowed to arrest paedophiles if you have seduced them with a virtual avatar? …