Leidse student gaat naar VN

27 Oktober 2016

De Leidse student Elian Yahye (18, internationale betrekkingen en organisaties) is op 24 oktober verkozen tot VN-jongerenvertegenwoordiger. De verkiezing werd georganiseerd door jeugdraad NJR.

Jongerenvertegenwoordiger, wat houdt dat in?

‘Ik ben de vertegenwoordiger van de VN voor jongeren, en de vertegenwoordiger van jongeren voor de VN, samen met een collega. Zij is mijn senior. We gaan hier allerlei projecten opstarten, en ik mag mee met de Nederlandse delegatie naar de zittingen van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, in New York. Daar laat ik de stem van de Nederlandse jongeren horen.

‘Ik begreep dat ik moet rekenen op zo’n twintig tot dertig uur werk per week. Het wordt passen en meten, maar mijn studie kost me vooralsnog niet heel veel moeite. En een jaartje uitlopen ook niet erg.’

Hebben andere landen ook jongerenvertegenwoordigers?

‘Er zijn wel meer landen met jongerenvertegenwoordigers, maar het Nederlandse verkiezingssysteem is wel uniek. Ik moest een brief studeren. Tien kandidaten werden uitgenodigd voor een gesprek. Vijf gingen er door naar een debatronde en de laatste twee moesten campagnevoeren. Filmpjes maken, flyeren, anderen mobiliseren en zorgen voor endorsements. Ik had er een van de burgemeester van Leiden.’

Je koos de positie van etnische en culturele minderheden als profileringsthema. Waarom?

‘Ik zie dat dat een belangrijk thema is. In Syrië bijvoorbeeld, daar is de positie van minderheden érg instabiel. Er zou wereldwijd meer aandacht voor moeten zijn. Maar ik wil als jongerenvertegenwoordiger zelf ook groepen die ver van elkaar afstaan verbinden. En de VN, die toch een beetje bekend staat als club voor hoogopgeleiden, wil ik verbinden met achterstandswijken en boerendorpen.

‘Zelf ben ik half Somalisch, half Nederlands. Met mijn campagne heb ik Leidse studenten aangesproken, maar er is ook een Somalische vrouw in Friesland flats langsgegaan voor mij. En Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie, riep op Twitter op om op mij te stemmen.’

MVW

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

27 Oktober 2016