Geen nieuwe afspraak ontgroening

Stolker vertrouwt verenigingen ?op hun blauwe ogen?

Schot

Vincent Bongers
27 Oktober 2016

In Leiden zijn geen zwijgcontracten, ontgroeningsexcessen en bangalijsten, aldus de studentenverenigingen. Het college van bestuur ziet dan ook geen reden om het ontgroeningsconvenant aan te passen, bleek maandag tijdens de universiteitsraadsvergadering.

Twee weken geleden stelde personeelsraadslid Bart van der Steen van FNV Overheid een rondvraag over het ontgroeningsincident bij Vindicat in Groningen.

Hij haakte vooral in op een artikel dat op de NOS-site verscheen over dubieuze ontgroeningspraktijken die ook in Leiden zouden voorkomen. ‘Ook bij Leidse verenigingen moeten nieuwe leden vóór de ontgroening zogenoemde zwijgcontracten ondertekenen. Er staat wel geen boete op, maar ze worden nog steeds ondertekend,’ zei Van der Steen.

‘In mijn tijd zijn dingen gebeurd waar we in mijn ogen mee naar de politie hadden moeten stappen’, citeerde Van der Steen vervolgens oud-lid ‘Lex’ die aan het woord komt in het NOS-artikel. ‘Bij de ontgroening is een jongen urenlang onder koud stromend water gezet. Hij raakte onderkoeld. Een ander brak zijn enkel en veel jongens hadden wonden in hun nek. Meisjes moesten rondlopen met een shirt met daarop "slet" en "hoer" geschreven.’

Van der Steen wilde weten wat het college van bestuur vindt van het ondertekenen van zwijgcontracten. Ook wilde FNV Overheid weten of het college van mening is dat het convenant in huidige vorm volstaat, ‘of wil zij overwegen de inhoud ervan aan te scherpen?’

Rector Carel Stolker reageerde maandag op de vragen.

‘Naar aanleiding van de ontwikkelingen rond Vindicat in Groningen hebben we een gesprek gehad met de voorzitters van de vijf grote verenigingen en de PKvV. Het was een indringend gesprek. Er is in Leiden in 2008 een convenant met de verenigingen afgesloten. Daar is alles in geregeld dat je wilt regelen met betrekking tot de kennismakingstijd.

‘Er staat in dat de hygiëne op orde moet zijn; dat vernedering niet is toegestaan en dat er geen geweld gebruikt mag worden. Er staat in dat er niets met dieren gedaan mag worden. Je vraagt je soms wel eens af van welke wereld, van welke planeet we komen als je het allemaal leest.’

Stolker: ‘De voorzitters hebben gezegd dat ze zich strikt aan het convenant houden. In een aantal opzichten gaan ze zelfs verder dan het convenant vereist. De verenigingen hebben ons verzekerd dat ze er alles aan doen om te voorkomen dat er dingen fout gaan.

‘Ik heb ook gevraagd of er sprake is van zwijgcontracten. Die worden in Leiden niet getekend, misschien vroeger wel, maar nu niet meer. Als iemand ze heeft, ontvang ik ze graag. Het is wel de bedoeling, althans bij bepaalde verenigingen, dat je niet steeds twittert wat je allemaal overkomt. En waar je bent. Men weet wel waar je over moet spreken en waar je je mond over moet houden.’

‘Er worden gruwelijke voorbeelden in het NOS-artikel genoemd,’ vervolgde de rector magnificus.
‘Als blijkt dat dit soort zaken wel gebeuren, gaan we er onmiddellijk achteraan. Dat geldt ook voor de bangalijsten. Dan voeren we een stevig gesprek. Je kunt je ook voorstellen dat we korten op bestuursbeurzen. Dat hakt er flink in.’

Er zijn meer mogelijkheden. ‘Sommige universiteiten denken erover om verenigingen te accrediteren, dus die helemaal door een commissie te laten doorlichten. In Leiden kiezen we daar niet voor. Ik keek de voorzitters in
hun blauwe ogen en ik vertrouw hen. Maar als dat vertrouwen beschaamd wordt, dan leidt dat tot maatregelen. We zien geen reden om het convenant aan te passen. Maar we houden de vinger aan de pols.’

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

27 Oktober 2016