Co-assistenten protesteren

27 Oktober 2016

Donderdag gaan de co-assistenten actie voeren voor een stagevergoeding.

Deze donderdag is het precies een jaar geleden dat drie organisaties voor geneeskundestudenten een gezamenlijke petitie inleverden bij minister Bussemaker, met 22.000 handtekeningen eronder. In die petitie vroegen de studenten om een stagevergoeding tijdens de co-schappen. Hun studie duurt al langer, en de drukke co-periode laat geen tijd over voor een bijbaan; ze voelen zich dus onevenredig hard benadeeld door het afschaffen van de studiefinanciering.

Bussemaker wil die vergoeding niet betalen. Een afgestudeerde arts betaalt een leenschuld gemakkelijk terug, een mislukte arts hoeft niet terug te betalen en omdat een geneeskundestudent leert in plaats van arbeid verricht, is een co-schap in haar ogen geen stage.

De geneesko-organisaties, Het Landelijk Overleg Co-assistenten, De Geneeskundestudent en het Landelijk Medisch Studenten Overleg, kondigden al actie aan, en eind deze week is het zover. Donderdag gaan ze via sociale media uitleggen wat een co-assistent allemaal doet, en letterlijk op een houtje bijten. Vrijdag gaan ze in overleg met de minister.

Afgelopen dinsdag overlegde de Tweede Kamer over de geneeskunde-studenten. Daar lijkt geen meerderheid voor een stage-vergoeding te zijn. Alleen SP en CDA wilden de studenten tegemoet komen. BB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

27 Oktober 2016