Zwijgcontracten ter discussie

Universiteitsraad: ook Leidse studentenverenigingen laten leden tekenen

Vincent Bongers
13 Oktober 2016

Personeelspartij FNV Overheid maakt zich zorgen over mogelijke misstanden bij ontgroeningen in Leiden. Aanscherping van het ‘kennismakingstijdconvenant’ dat de universiteit in 2008 heeft gesloten met de Leidse studentenverenigingen is wellicht nodig.

‘Er is veel te doen geweest rond de ontgroeningen in Groningen’, zei Bart van der Steen van de FNV Overheid maandag tijdens de universiteitsraadsvergadering.

‘Maar in de berichtgeving rond Vindicat kwamen twee dingen naar voren die ook over Leiden gingen: ook bij Leidse verenigingen moeten nieuwe leden vóór de ontgroening zogenoemde zwijgcontracten ondertekenen. Er staat wel geen boete op, maar ze worden nog steeds ondertekend.’

Ook liet de NOS een oud-lid van Minerva aan het woord, dat anoniem vertelde over dat de Groningse misstanden aansloten bij zijn eigen ervaringen bij het corps. ‘In mijn tijd zijn dingen gebeurd waar we in mijn ogen mee naar de politie hadden moeten stappen’, citeerde Van der Steen oud-lid ‘Lex’. ‘Bij de ontgroening is een jongen urenlang onder koud stromend water gezet. Hij raakte onderkoeld. Een ander brak zijn enkel en veel jongens hadden wonden in hun nek, omdat hun shirts constant kapot werden getrokken. Meisjes moesten rondlopen met een shirt met daarop "slet" en "hoer" geschreven.’

De preses van Minerva, Lucia Aerden, zegt in hetzelfde artikel: ‘Uiteraard zijn alle vormen van vernedering, discriminatie en geweld uit den boze. Daar hebben we een convenant voor opgesteld. Wij zijn er juist om studenten een leuke tijd aan te bieden.’

Van der Steen wil weten wat het college van bestuur vindt van het ondertekenen van zwijgcontracten. En heeft deze praktijk ‘gevolgen voor de verhouding tussen de universiteit en de vereniging?’

Ook wil FNV Overheid weten of het college van mening is dat het convenant in huidige vorm volstaat, ‘of wil zij overwegen de inhoud ervan aan te scherpen?’

In het convenant, dat zich ook uitstrekt tot de kennismakingstijd bij onderdelen van de vereniging zoals disputen, gezelschappen, verbanden, cordialen en jaarclubs, staat dat ‘fysiek en geestelijk geweld is verboden.’ Ook geldt er een alcoholverbod voor de deelnemer aan de KMT. De nuldejaars heeft ook ‘recht op ten minste zes uur slaap per nacht. Hiervan mag maximaal twee keer worden afgeweken, maar niet achter elkaar.’ Het aspirant-lid heeft verder toegang tot voldoende schone en droge kleren. En ook voor een droge en schone slaapplaats dient te worden gezorgd. Net als voor voldoende eten en drinken. Dagelijks ‘wassen en tandenpoetsen’ moet mogelijk zijn.

Kennelijk was er ook een kopje ‘dieren’ nodig in het convenant. Fysieke en geestelijke schade toebrengen aan dieren mag niet. En ‘Aspirant-leden mag onder geen beding worden opgelegd op enigerlei wijze dieren te mishandelen.’ Over het tekenen van zwijgcontracten staat niets in het convenant. Het college van bestuur zal 24 oktober op de kwestie reageren.

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

13 Oktober 2016