Treinvertraging in lederhose

De Eerste Keren

Foto Marc de Haan

Ruim zesduizend nieuwe studenten kwamen dit collegejaar naar Leiden. Mare volgt hun inburgering, van de eerste kamer tot college, tentamen en gala.

Wie: Jurian Bos (17)
Uit: Vogelenzang (Noord-Holland)
Studie: Notarieel recht

‘Ik heb eigenlijk maar één keer echt vertraging gehad. Niet eens op weg naar college, maar naar een themaborrel: After Oktoberfest. De dresscode was lederhose. In Leiden kijken ze daar niet echt van op, maar net die keer moest ik een half uur op het station van Hillegom wachten’, vertelt Jurian Bos.

In september begon hij aan zijn studie notarieel recht. Voor de hoor- en werkcolleges pendelt hij op en neer vanuit zijn ouderlijk huis in Vogelenzang. ‘Een plaatsje van niks. De reistijd valt mee: tien minuten fietsen naar het station van Hillegom en dan een kwartiertje met de sprinter.’

Regelmatig reist hij samen met twee studiegenoten uit Haarlem. ‘Mijn sprinter gaat maar twee keer per uur, dus soms kunnen zij al een trein eerder nemen en moet ik nog een poos wachten. Een van die jongens stond tijdens die vertraging trouwens ook ergens vast in lederhose.’

Bos is lid geworden bij het Universitair Sportcentrum en van twee studieverenigingen: Grotius, van de faculteit Rechten, en BNSL, de vereniging van zijn studie. ‘Borrels beginnen daar meestal rond een uur of vijf, dus ik ben niet per se afhankelijk van de allerlaatste trein. Als ik bij een grote vereniging zou zitten, zou de noodzaak om op kamers te gaan wat groter zijn.’

Dat is hij allemaal wel van plan, maar pas volgende zomer. ‘Ik ben zeventien, dus ik kon alleen kiezen tussen Catena en SSR. Tijdens de El Cid sliep ik via een kennis van een kennis wel in een studentenhuis. Daar was het hartstikke leuk, maar het was ook een heel groot huis. Ik zou liever in iets kleiners wonen. Ik ben bang dat een studentenhuis namelijk sowieso wel afleidt van je studie. Volgend jaar wil ik El Cid-mentor worden. Dan kan ik meteen zelf overal bij alle verenigingen weer even binnen kijken.’

Omdat hij nog geen achttien is, kreeg hij pas vanaf 1 oktober studentenreisrecht. ‘Ik heb nu een week-OV. Dat scheelt best veel geld. Het was ook regelmatig spannend of er wel genoeg geld op mijn OV-chipkaart stond. Hillegom heeft maar één automaat.’ Andere treinergernissen: ‘De spits! Op maandag en dinsdag heb ik om negen uur ’s ochtends college. Vaak wordt er omgeroepen dat we ook wel eerste klas mogen zitten. Lullig voor de mensen die daar extra voor betalen, maar in de tweede klas is het zelfs te druk om te staan.’

De eerste studieweken bevallen goed. ‘Daarnet hadden we een gastcollege van Mark Rutte. Notarieel recht leek me een mooie studie. Als notaris ben je bij alle grote momenten in een mensenleven aanwezig.’ Met een paar studiegenoten heeft hij 3 oktober gevierd. ‘De grasmaaiermove van Barry Badpak wilden we niet missen.’ Barry Badpak blijkt onder eerstejaars rechten een heus fenomeen te zijn. ‘Hij wordt zelfs als voorbeeld aangehaald bij het college burgerlijk recht. “Attentiooooon”, schalde door de collegezaal, uit het nummer “Leiduh!”. En dan klinkt Barry Badpak: “Ad en Sjon? Zijn die er ook?” Het ging over mensen die te dom zijn om zich aan een arrest te houden, en bij wie waarschuwingen gewoon niet aankomen.’ MvW

In de vorige editie van De Eerste Keren spraken we Charlotte uit Friesland, die toen net op kamers was gegaan.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Dit doe je voor je land

Defensie is op zoek naar jonge hoogopgeleiden en organiseert daarom een tweedaagse bivak. …

Achtergrond

Wetenschap

Studentenleven

Nieuws

English page

Fake pot

Smoking pot leads to more mistakes – and a reduced ability to recognise them, as …