Prestatieafspraken

13 Oktober 2016

De prestatieafspraken tussen de overheid en de universiteiten, verenigd in de VSNU, zijn gehaald. Volgens VSNU-voorzitter Karl Dittrich is dat op zichzelf ‘een hele prestatie’. De uitval van eerstejaarsstudenten is de afgelopen jaren ‘substantieel verminderd’. Ook hebben steeds meer universiteitsstudenten na drie jaar en anders wel na vier jaar een bachelordiploma. 69% van de eerstejaars van 2011 haalde binnen vier jaar de bachelortitel, tegen 52% van de lichting 2005. De prestatieafspraken vormden de uitwerking van het Hoofdlijnenakkoord tussen toenmalig staatssecretaris Halbe Zijlstra en de VSNU uit 2011. Vijf jaar later kan Dittrich melden dat de afspraken gehaald zijn, maar het ging ‘niet altijd eenvoudig’. De overheid eiste bijvoorbeeld verbetering, maar gaf geen aanvullende financiering. De resultaten zijn er wel: meer University Colleges, meer docenten met een onderwijskwalificatie en universiteiten die hun krachten bundelen. Toch willen de universiteiten niet nog eens op deze wijze afspraken maken.

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

13 Oktober 2016