Nog zo gezegd: straks geen geld meer voor jeugdzorg

13 Oktober 2016

Hoogleraar jeugdpsychiatrie Robert Vermeiren waarschuwde drie jaar geleden tegen de nieuwe Jeugdwet. De wet kwam er toch, net als de problemen waar Vermeiren voor waarschuwde.

Waar was u indertijd bang voor?

‘Die wet decentraliseerde de kinder- en jeugdpsychiatrie, en bracht die onder bij de gemeentes. Ik vond het een bezwaar dat het niet meer, net als de psychiatrie van volwassenen, in de gezondheidszorg zou zitten.

‘Daarnaast maakte ik mij zorgen over de uitvoerbaarheid: deze verantwoordelijkheid werd ineens bij honderden gemeentes gelegd. Veel daarvan zijn te klein om zoiets te kunnen organiseren.’

.

Die zorgen leken terecht, blijkt nu in Almere: daar is het geld op.

‘Veel gemeentes hebben te weinig budget voor jeugdzorg, waarom dat zo is weet ik niet. De gemeente Almere gaat daar op een extreme manier mee om: zij schreven hun zorginstellingen dat er geen geld meer is, en ze dit jaar alleen nog acute noodhulp aan de jeugd mogen geven. Dat is natuurlijk vreselijk.’
.

Het is al half oktober. Dit komt dus neer op een wachtlijst van twee, drie maanden. Dat is bij de oogarts en de reumatoloog toch ook normaal?

‘We hébben al een wachtlijst, en daar komt dit nog eens bovenop. Zo zou iemand al gauw vijf of zes maanden moeten wachten. We weten bovendien dat er volgend jaar nog minder geld zal zijn, dus het vooruitschuiven van het probleem is helemaal geen oplossing. Artsen zouden zoiets ook niet zomaar accepteren van de zorgverzekeraars.’
.

Mag het überhaupt? Er bestaat zoiets als een zorgplicht, en een eed van Hippocrates.

‘Wij psychiaters zitten al met dilemma’s: wij zien dat kinderen uit bepaalde gemeenten makkelijker hulp krijgen, en dat stuit ons tegen de borst. Ook hier in Leiden is de situatie nijpend, en heb ik om meer geld moeten vragen.

‘Volgens de Jeugdwet hebben ook de gemeentes een zorgplicht, zoals de staatssecretaris deze week nog benadrukte. Budgetten mogen geen reden zijn om geen hulp te bieden, maar dat is wel wat er nu gebeurt.’
.

In Utrecht heeft de gemeente bijgestort, lazen we.

‘Als we goed voor onze kinderen willen zorgen, moet dat. Ook dat heb ik voorspeld. Er was zorg dat als de gemeenten geld voor jeugdzorg zouden krijgen, die er lantaarnpalen van zouden kopen. Mijn angst was juist dat ze geen geld meer voor lantaarnpalen zouden hebben.’
.

Is de jeugdzorg nu dan zoveel duurder geworden?

‘Er verdwijnt geld naar de bureaucratie. Alle gemeentes zetten zelf een administratie op, en ook de instellingen zijn meer tijd kwijt, omdat elke gemeente een andere aanpak van ze vereist.’
.

Wat nu?

‘Ik zou geen pleidooi willen houden voor terugkeer naar de zorgverzekeraar. Wel voor meer landelijke afspraken en standaarden, zodat kinderen uit elke gemeente gelijke toegang hebben tot de jeugdzorg.’ BB


Het plaatje hierboven komt uit de webstrip Hyperbole and a Half, over depressie.

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

13 Oktober 2016