Honderd selfies met Rutte

Monique Shaw

13 Oktober 2016

Onder daverend applaus sluit premier Mark Rutte zijn gastcollege in het Gorlaeus af. Op maandagochtend bezocht hij het eerstejaarscollege Inleidend Recht.

Voor een zaal met honderden eerstejaars rechtenstudenten vertelde hij over de ups en downs van zijn rol als premier, het voorzitterschap van de Europese Unie en vrijheid van meningsuiting. Daarna genoeg tijd voor nog wat contact en selfies met studenten. Hoogleraar Ashfin Ellian: ‘Ik denk dat hij wel honderd selfies heeft gemaakt.’

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een minister-president zo’n gastcollege geeft, denkt Ellian. Tijdens een lunchafspraak kwam het idee toevallig tot stand. ‘Het was heel onbevangen: ik vroeg of hij een keertje college wilde komen geven, en dat wilde hij graag.’

Hij denkt dat de persoonlijkheid van Rutte de studenten ook aanspreekt. ‘Hij is heel toegankelijk en blijft ook rustig even na het college om met studenten te praten en foto’s te maken. Dat heb je echt niet altijd, ik heb veel premiers meegemaakt en de meesten zijn een stuk afstandelijker.’

Eerstejaarsstudent Louis Horne (18) vond de minister-president ‘heel degelijk’: ‘Hij kon goed vertellen over zijn werk als premier, en ook hoe de EU werkt. Dat is toch een bolwerk dat je moeilijk kan doorgronden.’ Echt charismatisch vond hij hem alleen niet. ‘Er werd wel af en toe gelachen, maar hij krijgt toch niet de hele zaal mee, zoals sommige andere politici.’

Ellian is vooral onder de indruk van de 1150 studenten die al twee weken van het gastcollege afwisten, en het geheim hielden. ‘Ik heb ze gevraagd beschaafd te zijn, omdat het een informeel evenement was. Het is geen onderdeel van zijn campagne. Ik had verwacht dat het toch wel zou lekken, maar ze hebben zich eraan gehouden!’

AK

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

13 Oktober 2016