Geen Commentaar: Taartjes

Door Marleen van Wesel De Pieterskerk wordt zaterdag, op de open dag van de universiteit, weer overspoeld door duizenden scholieren. De Volkskrant hielp al die studiekiezers deze woensdag al een handje met een bijlage vol studiekeuzetips.

Tip 1: Kijk verder dan de open dag. ‘Houd in je achterhoofd dat studies zich op open dagen altijd mooier voordoen dan ze in werkelijkheid zijn’, waarschuwde een studerende ervaringsexpert.
Een deel van de overheidsfinanciering voor onderwijsinstellingen hangt af van het aantal ingeschreven studenten. Prima tip dus, alert zijn om je studiekeuze niet alleen te baseren op aanbevelingen van het kaliber: Wij van WC-eend adviseren… WC-eend.

Die vind je echter niet alleen op open dagen. Studiekeuze123.nl is de website met ‘onafhankelijke, complete en betrouwbare informatie’ in opdracht van het onderwijsministerie, onderwijsinstellingen en studenten. Ook daarop komen wel eens iets te rooskleurige slagingspercentages, baankansen en salarissen terecht, zo constateerden de makers van het Dossier over eerlijke studiekeuze-informatie eerder dit jaar.

Intussen wordt van de matching van student en studie juist een steeds grotere taak van onderwijsinstellingen gemaakt. Sinds 2014 is de inschrijvingsdeadline voor aankomende eerstejaarsstudenten vervroegd naar 1 mei. Zo kunnen universiteiten nog een studiekeuzecheck uitvoeren. Voor opleidingen met een numerus fixus, waarbij het aantal plaatsen in de collegezaal kleiner dan het aantal scholieren dat ervoor kiest, is de uiterste inschrijfdatum zelfs al 15 januari. Loting voor dergelijke studies mag vanaf volgend collegejaar niet meer van onderwijsminister Jet Bussemaker.

Instellingen moeten de meest geschikte studenten zelf op een andere manier selecteren. Hoe dat te bolwerken, juist bij zo’n te grote toestroom van studenten? Alsof de jury van Heel Holland Bakt maar hapjes van mierzoete taartjes moet blíjven proeven en beoordelen, ook als de misselijkheid allang is ingetreden.

De scholieren die zaterdag door Leiden dwalen, mogen zich opmaken voor toetsen en colleges, en dan niet pas na die eindeloze zomer die volgt op 6 vwo, maar al vóór de eindexamenstress goed en wel toeslaat. Dat geldt bijvoorbeeld voor inschrijvingen voor fiscaal recht en criminologie. Wie kiest voor biomedische wetenschappen neemt daarbovenop alvast deel aan practica en de aankomende geneesko’s, die in Leiden sinds vorig jaar al geen loting kennen, voeren gesprekken waaruit hun motivatie en communicatievaardigheden moet blijken.

Bij rechtsgeleerdheid is ervoor gekozen om de numerus fixus vanaf volgend collegejaar maar af te schaffen, net als bij psychologie. Wel wordt bij psychologie en biofarmaceutische wetenschappen de matchingsprocedure verplicht gesteld en uitgebreid, ten opzichte van de studiekeuzecheck die alle opleidingen hanteren. Door het hele land worden dergelijke selectieprocedures opgezet. Studentenvakbond LSVb lanceerde gisteren al het meldpunt selectie, voor klachten over onderwijsinstellingen die de nieuwe regels niet navolgen of onjuist voorlichten.

De makers van het Dossier over eerlijke studiekeuze-informatie pleitten juist voor het versterken van loopbaanoriëntatie op middelbare scholen en meer ruimte voor ándere spelers op het gebied van studiekeuze, zoals Keuzegids en DeDecaan.net.

Een advies over WC-eend, met de groeten van Glorix. De auteurs zijn namelijk de hoofdredacteur van de Keuzegids en de directeur-uitgever van DeDecaan.net. Maar de matchingstaken wat beter verspreiden, bijvoorbeeld tussen voortgezet en hoger onderwijs, is geen slecht idee. Niet alles hoeft op het bord van de universiteit terecht te komen. Die heeft het immers al druk genoeg met haar andere taken, zoals het bijschaven van het spellingsniveau van eerstejaars rechtenstudenten, die hier vers van de middelbare school een taaltoets voor hun neus krijgen.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Dit doe je voor je land

Defensie is op zoek naar jonge hoogopgeleiden en organiseert daarom een tweedaagse bivak. …

Achtergrond

Wetenschap

Studentenleven

Nieuws

English page

Fake pot

Smoking pot leads to more mistakes – and a reduced ability to recognise them, as …