Acht weken voor opruiing

13 Oktober 2016

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag acht weken gevangenisstraf, waarvan vier voorwaardelijk, geëist tegen de Leidse student Shabir Burhani, onder meer wegens dreigende uitspraken op sociale media. Leids hoogleraar Afshin Ellian was een van de bedreigden.

De student werd onder andere opruiing en aanzetting tot geweld ten laste gelegd. Burhani meent dat zijn uitspraken door de officier van justitie uit context zijn getrokken, en dat hij ‘een vreedzame moslim’ is.

In 2013 scheef de student op Facebook - toen nog onder het pseudoniem Maiwand al-Afghani: ‘Moge Allah ze bestraffen en laten lijden’ waarin hij doelde op Ellian, islamcritica Ayaan Hirsi Ali en andere ‘ongelovigen’. Als gevolg van de uitspraak kreeg Ellian extra beveiliging toegekend. De hoogleraar besloot vorig jaar aangifte te doen.

Ook werd Burhani beschuldigd van aanzetting tot haat tegen homoseksuelen. Na een nieuwsbericht over IS-militanten die homoseksuelen van het dak hadden gegooid, twitterde hij: ‘In Raqqa krijg je als homo gratis vliegles van IS! Zelfs zonder parachute of vliegtuig. Alle homo’s kunnen zich aanmelden.’ In een ander bericht noemde hij homoseksualiteit een ‘verderfelijke en perverse afwijking’.

De bestuurskundestudent verdedigde zich door te zeggen dat hij de eerste uitspraak niet dreigend had bedoeld, maar als een ‘smeekbede aan Allah’. ‘Als zij niet in Allah geloven, en dat doen ze niet, dan hebben ze toch niets te vrezen?’ Ook bedoelde hij niet letterlijk ‘lijden’, zegt hij, maar ‘leiden’ met een korte ei. ‘Dat Allah ze in goede banen kan leiden.’

De homo-uitspraak was bedoeld als grap, zegt hij. ‘Misschien wat dom, en ik kan me voorstellen dat homo’s er niet om kunnen lachen. Maar moslims kunnen ook niet lachen om prenten zoals die van Charlie Hebdo. Humor verschilt per persoon.’

Zijn bedoeling was om een publiek debat aan te wakkeren, omdat de anti-islamitische uitspraken van publieke figuren in de media de maatschappij polariseren, vindt hij. Hij meent dat zijn uitspraken uit context zijn getrokken en een verkeerd beeld van hem scheppen. Ook zegt hij dat hij sinds zijn uitspraken wijzer is geworden en minder radicale uitspraken doet. Het OM erkent dat hij in het laatste jaar inderdaad een ‘genuanceerder wereldbeeld’ uitdraagt.

De rechter plaatst een kanttekening: ‘Het kleurt uw persoon dat u niet in staat bent naar anderen te luisteren. Ook krabbelt u terug op het moment dat u onder druk wordt gezet, zowel door radicale moslims als wel door deze strafzaak. Daardoor krijgt u de uitstraling van een slappeling.’ De uitspraak volgt over twee weken.

AK

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

13 Oktober 2016