'Hier wordt je drop niet afgepakt'

Pop-UB, Hoge Rijndijk 306

Finn KortmanVoor studenten is het geestelijk wel een dingetje om buiten de singels te komen.

Jonath Lijftogt (24, politicologie, rechts op de foto): ‘We hebben in een leegstaande villa een alternatief voor de UB gemaakt, de pop-UB. Voor vijf euro kunnen studenten hier de hele dag komen zitten. Er is plek voor 66 mensen.’

Nelleke Hijmans (23, internationale betrekkingen): ‘Je krijgt een fijne studieplek met uitzicht op het water, vers fruit, koffie, thee en zelfgemaakte ice tea. Ik ben een koffieliefhebber, dus er komt hier alleen lekkere, duurzaam gemaakte koffie van versgemalen bonen. Voor vijf euro moet alles echt goed zijn.’

Lijftogt: ‘Je kan hier ook lunchen. Onze grote trots is de borrelzolder, met chille stoelen, banken, gameboys en spelletjes. Daar serveren we echte lunch, geen diepvries ofzo, maar soep, salades en broodjes. Zodat je nergens aan hoeft te denken behalve studeren.’

Hijmans: ‘De UB studeert niet lekker. Om negen uur staan er al mensen in de rij. Vooral in de tentamentijd is het veel te druk en kan je bijna geen plekje vinden. Het is er donker, je mag niet eten en alleen water drinken. Wie wil nou studeren zonder koffie?’

Lijftogt: ‘Hier wordt je zak dropjes niet afgepakt.’

Hijmans: ‘Het kost wel geld, maar de UB is ook niet gratis. In een dag studeren kost alleen de koffie al snel vijf euro. En dan moet je nog buiten de deur lunch of avondeten halen, terwijl er niets echt in de buurt zit. Daar moet je dan steeds aan denken..’

Lijftogt: ‘We zaten in het tweede jaar van onze studie toen we het idee kregen. Er zijn zoveel leegstaande panden in Leiden. Bij de Haagweg was een kerkje dat al jaren leegstond, en daar zitten nu kantoorpanden in. Wij dachten: hoe gaaf zou het zijn als we in zoiets konden studeren?’

Hijmans: ‘Daarna hebben we het twee jaar laten liggen. Maar ik ben net afgestudeerd en we vonden het een mooie tijd om een keer uit te proberen. Voordat we de grotemensenwereld in moeten.’

Lijftogt: ‘We hebben bij de gemeente aangeklopt en daar reageerde iedereen meteen heel enthousiast. Het leegstandprobleem kennen ze wel. Met het studieprobleem waren ze minder bekend, maar de ambtenaren konden zich er wel in vinden.’

Hijmans: ‘Voor studenten is het geestelijk wel een dingetje om buiten de singels te komen. We hebben flyers met de route gemaakt. Het is echt niet ver! Zeven minuten fietsen vanaf de Breestraat. Voor veel mensen is dat net zo ver als naar de UB. Maar mentaal voelt dat echt anders.’

Lijftogt: ‘Hbo-studenten reageren wel enthousiast. Zij wonen nog vaak bij hun ouders in de buurt van Leiderdorp, dus voor hen is dit veel dichterbij.’

Hijmans: ‘We willen de kosten eruit halen, maar maken verder geen winst. We hoeven ook geen huur te betalen. De villa zit naast een advocatenkantoor, en zij vonden het een goed initiatief. Ze vinden de link met de studenten ook leuk. Ze gaan in die twee weken een keer een rechtencursus geven, en je mag ook een keer met ze borrelen als je hier studeert. Leuk voor rechtenstudenten.’

Lijftogt: ‘Het werk wordt gedaan door onszelf en vrijwilligers. Wie werkt, mag hier gratis studeren. Doe ik zelf ook. Ik heb gewoon mijn eigen UB gemaakt.’

Door Anoushka Kloosterman

Pop-UB is van 17 tot 30 oktober geopend.

Deel dit bericht:

Voorpagina

Dit doe je voor je land

Defensie is op zoek naar jonge hoogopgeleiden en organiseert daarom een tweedaagse bivak. …

Achtergrond

Wetenschap

Studentenleven

Nieuws

English page

Fake pot

Smoking pot leads to more mistakes – and a reduced ability to recognise them, as …