Vertraging door binge-drinken

Alcoholgebruik kost de Nederlandse samenleving geld, volgens een nieuw rapport.

Onderzoekers van het RIVM, het Trimbos Instituut en de Universiteit Maastricht maakten een uitgebreide maatschappelijke kosten-batenanalyse over de gevolgen van alcohol.

Er zijn baten, zoals werkgelegenheid, accijnzen en het plezier dat mensen aan alcohol beleven. Daar tegenover staan de kosten: verkeer, geweld, verminderde arbeidsproductiviteit, volksgezondheid.

Op al die dingen proberen de onderzoekers zo goed en zo kwaad een cijfer te plakken; economie is en blijft the dismal science. Hoe druk je verloren gezondheid uit in euro’s, of drinkplezier? En welk percentage van een kostenpost mogen we precies afschrijven op het conto van drank?

Neem de post ‘studievertraging’. Dat kost geld, weten de onderzoekers. Ze weten ook hoeveel studenten zware drinkers zijn: mannen die eens per week zes eenheden alcohol op één avond drinken; vrouwen bij vier eenheden. Dertig procent van de universiteitsstudenten doet dat, en 26 procent van de hbo’ers.

Vervolgens nemen ze – zonder verdere onderbouwing - aan dat binge-drinken evenveel voorkomt bij studenten met als bij studenten zonder vertraging. Dan stel je dus dat dertig procent van de vertraagde studenten een drinker is. Vervolgens komen ze op basis van één studie aan de Hogeschool Windesheim op een schatting van de bijdrage van alcohol aan die vertraging: twintig procent. En dat vermenigvuldigen ze dan met een schatting van de kosten van een jaar uitloop (€8.900 aan universiteiten).

En dan negeren we even de mogelijkheid dat als er geen alcohol zou bestaan, een gedeelte van deze studenten zich zou verliezen in andere harddrugs die nog studievertragender zijn. Totaal: ergens tussen de tien en zeventien miljoen voor universitaire studenten; tussen de 52 en 86 miljoen voor studenten, hogescholieren en mbo’ers bij elkaar.

Alle berekenbare kostenposten onder elkaar zijn volgens de onderzoekers samen minstens 7,35 miljard euro; Nederland legt zo’n twee tot drie miljard toe op het drankgebruik hier. Een accijnsverhoging van 200 procent zou de samenleving op termijn tientallen miljoenen euro’s opleveren, volgens het rapport.

BB

Deel dit bericht:

Voorpagina

Martelen dan maar?

Populair in Hollywood: martel­scènes om terroristen aan het praten te krijgen. …

Achtergrond

Vrij om een wit voetje

De mensenrechtenactivist Rasul Jafarov werd door de Azerbeidzjaanse regering gearresteerd …

Wetenschap

Kwantiteit of kwaliteit?

Wetenschappers worden aangemoedigd om veel te publiceren. Maar wanneer wordt dat te veel? …

Studentenleven

Nieuws

English page

Laptops prohibited

More and more lecturers refuse to compete with Facebook, online shops and even football …