Nieuwe ?eindvariant? Humanities Campus

Sloop Lipsius en huurwoningen in planning, verhuizing voorbereid

6 Oktober 2016

Het Lipsius met de grond gelijk­g­emaakt, een restaurant in de Reuvensplaats en congres- en collegezalen in een nieuw gebouw, waar nu nog sociale huurwoningen staan. Dat staat in de zogenoemde eindvariant voor de inrichting van de nieuwe Humanities Campus.

‘Nee, nee, nee en nog eens NEE!’ is te lezen op een van de pamfletten achter de ramen van de sociale huurwoningen tussen het Lipsius en het Arsenaal. Vorig jaar november werden de bewoners overvallen door de plannen van de universiteit om een grote Humanities Campus te bouwen.

Daarvoor zou het huidige Lipsiusgebouw gesloopt moeten worden, maar ook de 58 huurwoningen. Minstens zeventig procent van de bewoners moet uiteindelijk instemmen met de plannen. Dat is een van de voorwaarden die woningcorporatie De Sleutels stelt voor de sloop. De universiteit is ook nog met andere belanghebbenden in gesprek, zoals andere buurtbewoners. En dan moet de gemeenteraad nog een beslissing nemen, naar verwachting eind dit jaar.

Intussen wordt bij Geesteswetenschappen al druk nagedacht over de indeling van het gewenste model, met een plein op de plek van het Lipsius. Universiteitshuisvestingsadviseur Elisa Meijer presenteerde vorige week een zogenoemde eindvariant voor de inrichting, in de faculteitsraadsvergdering. Het Instituut voor Wijsbegeerte verhuist daarin naar het P.J. Veth-gebouw, het Institute for Area Studies (LIAS) en het Centre for Linguistics (LUCL ) wisselen hun locaties aan weerszijden van de Universiteitsbibliotheek om en het LUCAS gaat naar het Arsenaal.

Verder komt er dus een groot restaurant in de Reuvensplaats en op de plaats waar nu de sociale huurwoningen van corporatie De Sleutels staan, verrijst een nieuw onderwijsgebouw met hoorcollegezalen en congresruimte, van 5900 vierkante meter – iets kleiner dan het huidige Lipsius overigens. Deze zomer kreeg de faculteitsraad al uitleg over Eindvariant A; waarin de scheiding tussen de instituten wat strikter was per gebouw. Het LUCAS en het LUCL delen echter een aantal opleidingen.

Vorige week ging het over Eindvariant B, waarin die opleidingen verdeeld zijn over de locaties. ‘We zijn weer een stapje verder in het proces’, vertelt ze. Ook vastgoedirecteur Michel Leenders kwam aan het woord, over de duurzaamheidsplannen voor de nieuwe Humanities Campus.

‘We moeten natuurlijk ook rekening houden met de omvang, het budget, onderhoud en gebruik, maar duurzaamheid is echt een speerpunt’, vertelt hij de raad. Zo wil hij de energieprestatie van 175 tot 200 kwh/m2 nu terugbrengen naar 50. Ook moet de nieuwbouw een BREEAM-score - een duurzaamheidswaardering - ‘very good’ halen. Om dat te bereiken is een warmtekoudeopslag, zoals de nieuwe bètacampus heeft, ‘by far het beste’. Maar hij heeft meer voorststellen: ‘Bijvoorbeeld de weekend- en avondopenstelling van de nieuwe campus beperken tot slechts één gebouw.’

Zie ook 'Humanities Campus dichterbij' en de informatie op de pagina vastgoed van de Universiteit Leiden.

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

6 Oktober 2016