Nieuwe bachelor over steden

6 Oktober 2016

De Universiteit Leiden ontwikkelt een nieuwe bacheloropleiding, Urban Studies. ‘Over de stad in brede zin’, lichtte Manon van der Heijden, hoogleraar Comparative Urban History, vorige week toe in de faculteitsraadsvergadering van Geesteswetenschappen.

‘Sinds 2007 leven er volgens de Verenigde Naties wereldwijd meer mensen in de stad dan op het platteland’, zegt Van der Heijden. ‘In Nederland gaat het om zeventig procent.’ Op masterniveau kunnen studenten zich aan de Universiteit Leiden momenteel al verdiepen in steden. De Haagse faculteit van de Universiteit Leiden, Governance en Global Affairs, herbergt ook een Centre for Modern Urban Studies.
De bachelor moet interdisciplinair worden. Op het concept-programma van Van der Heijden zijn dan ook elementen van psychologie, criminologie en geschiedenis te vinden. ‘Het wordt de eerste bacheloropleiding Urban Studies van Nederland’, vertelt ze aan de geesteswetenschappenfaculteitsraad. Die kwam meteen met een paar vragen.
Zo bevat het conceptprogramma van de opleiding een stage voor 5 studiepunten. ‘Dat lijkt me onmogelijk’, oordeelt een van de studentraadsleden. Volgens de bachelorstageregeling van Geesteswetenschappen staat dat voor 140 werkuren. Weinig werkgevers gaan volgens de raadsleden akkoord met zo’n korte stageperiode. Ook willen ze weten of de opleiding naar Leiden of naar Den Haag gaat. ‘Het is de bedoeling dat Urban Studies in Den Haag komt’, zegt Van der Heijden. ‘Maar dat is nog niet zeker. MVW

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

6 Oktober 2016