Naam 'universiteit' toch beschermd

6 Oktober 2016

Na enig geruzie is het voorstel van minister van Onderwijs Bussemaker om de namen ‘universiteit’ en ‘hogeschool’ wettelijk te beschermen door de Tweede Kamer aangenomen.

Bussemaker en de Tweede Kamer willen voorkomen dat allerlei dubieuze onderwijsaanbieders zich universiteit mogen noemen. Bussemaker maakte daarom een wetsvoorstel waarin de namen ‘universiteit’ en ‘hogeschool’ en de graden ‘bachelor’ en ‘master’ worden beschermd.
Directe aanleiding van het voorstel waren haatzaaiende uitspraken van Ahmet Akgündüz, de rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR). Hij omschreef in 2015 bijvoorbeeld Koerden als ‘honden’. Ook homo’s, joden en Armeniërs moesten het ontgelden.
De Kamer en Bussemaker wilden niet dat de instelling, die wel twee hbo-opleidingen aanbiedt, de naam universiteit draagt. Het leek dan ook geen probleem om het wetsvoorstel door de Kamer te loodsen.
Maar er ontstond wrijving tussen de Kamer en Bussemaker over een ander deel van het voorstel. De minister wil het moeilijker maken voor nieuwe aanbieders van onderwijs om een accreditatie van opleidingenkeurder NVAO te krijgen. Eerst een lichting cursisten afleveren, dan kan pas een accreditatie aanvraagd worden, is het idee. De hele cyclus moet afgerond worden, vindt de minister.
CDA en VVD waren het daar niet mee eens. Vooral private onderwijsaanbieders worden onnodig gehinderd door dit onderdeel van het voorstel en zij wilden dat de minister dit dan ook schrapte.
Bussemaker had daar echter geen enkele behoefte aan, en dreigde prompt het hele voorstel in te trekken. VVD en CDA haalden vervolgens bakzeil en trokken hun amendement in.
Toch krijgt de minister niet alles wat zij wil. De Kamer steunde een amendement van de ChristenUnie en het CDA dat het mogelijk maakt dat de Evangelische Hogeschool en de Vrije Hogeschool zichzelf hogeschool mogen blijven noemen. Beide bieden een tussenjaar aan als voorbereiding op het hoger onderwijs.
Instellingen als de Kleuteruniversiteit en de Universiteit van Nederland mogen hun naam overigens ook gewoon behouden. VB

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

6 Oktober 2016