Eerste hulp bij examenregelingen

6 Oktober 2016

Alle onderwijsinstellingen hebben een OER. Een wat? Een Onderwijs- en Examenregeling. Een dik juridisch document dat te weinig studenten kennen, laat staan dat ze weten waar ze het kunnen vinden.

Om de studenten beter te informeren over het bestaan van de OER, lanceerde het Student Overleg Medezeggenschap (SOM), onderdeel van de Landelijke Studentenvakbond, de website benjijoerdom.nl.

Het doel van de site is studenten te prikkelen op zoek te gaan naar de OER. Er staat een lijstje van onderwerpen die in de OER behandeld moeten worden, en voor sommige instellingen staat ook aangegeven waar je het kan vinden.

‘Eigenlijk zijn de onderwijsinstellingen zelf verplicht hun studenten goed voor te lichten over hun rechten en plichten. Dit laat nogal eens te wensen over, dus gaan we dit, liefst gezamenlijk, aanpakken’, zegt SOM-bestuurder Gijsbert Brinkman.

Ze willen op de site laagdrempelige informatie zetten over wat de OER is en waarom het belangrijk is. De inhoud van de opleidingen, de termijn waarin tentamens moeten worden nagekeken, en in welke tijdvakken examens mogen worden afgenomen staan erin beschreven. Ook staan er rechten in, zoals mogelijkheid om begeleiding te krijgen. Wat deze rechten en regels precies zijn, verschilt per instelling. Studenten moeten het document dus zelf opzoeken. Dat is niet altijd makkelijk, zegt een woordvoerster van de LSVb. Bij sommige instellingen moet je inloggen om de OER te kunnen lezen. In Leiden staat hij op de website van de universiteit.

Als studenten hulp nodig hebben bij het ontcijferen van het juridisch jargon, kunnen ze contact opnemen met de LSVb via het telefoonnummer op de site.

AK

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

6 Oktober 2016