Ben Feringa

6 Oktober 2016

Ben Feringa (65), hoogleraar organische chemie van de Universiteit van Groningen,  heeft samen met twee andere wetenschappers de Nobelprijs voor Scheikunde gewonnen. Hij deelt de prijs met Jean-Pierre Sauvage uit Frankrijk en James-Frazer Stoddart uit Groot-Brittannië. Feringa ontwierp in 1999 als eerste een kunstmatige moleculaire motor, een piepkleine machine van één à twee nanometer (miljardste meter) groot en bestaat uit één molecuul. Het doel van het motortje is dat het medicijnen door het lichaam heen vervoert. Die praktische toepassing is nu nog niet mogelijk.Duncan Haldane, die in 2008 een tijd in Leiden was aangesteld als gasthoogleraar, won samen met twee collega’s de Nobelprijs voor Natuurkunde.

Deel dit bericht:

Nieuws

Leiden meeste dierproeven

De Universiteit Leiden en het Leids Universitair Medisch Centrum zijn twee van de drie …

6 Oktober 2016