Weinig mis met declaraties

29 September 2016

Volgens de Onderwijsinspectie zijn universiteitsbestuurders niet de mist in gegaan met declaraties. Als er al iets misgaat met bonnetjes indienen, dan betreft het vrijwel altijd een medewerker en niet een bestuurder.

De inspectie had eerder bij acht hogescholen en universiteiten, waaronder Leiden, Rotterdam, Twente en Utrecht, fouten in declaraties geconstateerd. Deze acht zijn nog eens goed bekeken door de dienst. De universiteiten en hogescholen moesten zelf op onderzoek uit en leverden extra materiaal aan de dienst. Blijkbaar was deze zelfstudie overtuigend genoeg. ‘Op basis van deze rapportage zien wij geen aanleiding voor een nader onderzoek bij deze instellingen,’ aldus de Inspectie.

De zoektocht naar foute declaraties begon toen in juni 2015 RTL Nieuws berichtte over exorbitante uitgaven van universiteitsbestuurders. Zo bleek dat bestuurders van de Universiteit Utrecht de beschikking te hebben over twee dienstauto’s met chauffeurs. Ze maakten daarmee in twee jaar tijd zo’n 400.000 kilometers. Daar bovenop kwam 40.000 euro aan taxikosten.

Ook de bestuurders van de Universiteit van Amsterdam laten zich graag rijden: 324.000 euro aan ritten met chauffeur in 2013 en 2014. Een bestuurder aan de Radboud Universiteit bleek op een stoel te zitten van 2788 euro.

Ook het college van Leiden ontbrak niet in de lijst. Zo vond RTL twee businessclass-vluchten, terwijl schriftelijke toestemming hiervoor ontbrak. Ook zouden collegeleden zeven keer overnacht hebben in een te duur hotel.

Rector magnificus Carel Stolker verweerde zich destijds in Mare. ‘Soms zitten hotels iets boven de normen van de overheid, omdat er voor het normbedrag niets te boeken viel of het uitgekozen hotel iets duurder is.’ Het gaat ‘zonder twijfel’ om kleine overschrijdingen. ‘Wij doen het in Leiden keurig, we zijn zuinig.’

En over de businessclassvluchten: ‘Voor heel lange vluchten mag ik business class áls het programma dat vergt. Per 1 april dit 2015 is er een regeling waarin staat dat er schriftelijke toestemming nodig is voor businessclass-tickets. Daar zullen we ons natuurlijk aan houden.’

In Leiden troffen accountants wel fouten aan in declaraties. Zo hield de universiteit zich niet altijd aan haar eigen regelement. Deze fouten waren echter niet ernstig genoeg om de financiën van de universiteit niet goed te keuren.

Uit het rapport van de dienst blijkt nu dat de fouten die de acht gemaakt hebben bijna altijd betrekking hebben op declaraties van medewerkers en niet van bestuurders. In een geval is er ook een bestuurder betrokken bij onvolkomenheden. Zo ontbrak in een aantal gevallen ‘de juiste handtekening.’ Het rapport is geanonimiseerd, het is dus niet helder om welke instelling het gaat.

VB

Deel dit bericht: